Apple vyvíjí vlastního chatbota. Akcie společnosti jsou po zprávě na historickém maximu

Apple (ilustrační foto)

Apple (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: matt buchanan via Flickr

Americká technologická společnost Apple pracuje na službě umělé inteligence (AI), kterou chce konkurovat produktům ChatGPT firmy OpenAI či Bard od Googlu. S odvoláním na obeznámené zdroje o tom dnes informovala agentura Bloomberg. Mluvčí společnosti odmítl věc komentovat.

Výrobce iPhonů vytvořil vlastní systém pro vytváření velkých jazykových modelů, který nazval Ajax. Testuje také chatbota, jemuž někteří inženýři říkají "Apple GPT", uvedly zdroje.

Apple se dosud nepouštěl do velkých kroků v oblasti AI, a dokonce toto odvětví ani nezmínil na své červnové vývojářské konferenci, připomíná agentura Reuters. Alphabet, tedy mateřská společnost Googlu, a Microsoft naopak technologii začlenily do svých produktů. Apple nenápadně zavádí pokročilou umělou inteligenci v některých svých produktech, jako jsou Apple Photos či nedávno uvedená souprava pro smíšenou realitu Vision Pro.

Na AI v technologické firmě pracuje podle Bloombergu několik týmů, které vedou John Giannandrea a Craig Federighi. První z nich ve firmě zodpovídá za oddělení strojového učení a umělé inteligence, druhý má vysokou pozici v oblasti softwarového inženýrství.

Nový virtuální asistent Applu dokáže podle Bloombergu shrnout text a odpovídá na otázky na základě dat, na kterých byl trénován. Interně se podle zprávy používá k vývoji prototypů produktů. Nástroj v podstatě kopíruje služby Bard, ChatGPT a Bing AI a funguje jako webová aplikace, uvedli zaměstnanci Applu.

Firma zatím nemá konkrétní plán pro vyvíjené nástroje. Příští rok hodlá učinit významné oznámení týkající se AI, napsal Bloomberg.

Akcie Applu po zprávě posílily až o dvě procenta na historické maximum. Akcie konkurentů, jako jsou společnosti Microsoft, Nvidia a Alphabet, po zveřejnění zprávy odepsaly více než jedno procento.