Bard je v Česku. Umělá inteligence od Googlu má ale v EU větší omezení

Bard je nyní dostupný také v Česku.

Bard je nyní dostupný také v Česku. Zdroj: Profimedia.cz

S dvouměsíčním zpožděním přichází AI jazykový model Bard od Googlu také do členských zemí EU. Konkurence ChatGPT od OpenAI slibuje mnoho funkcí a mluví 40 jazyky, v češtině jsou ovšem jeho schopnosti značně omezené. 

Chatbot Bard byl představen šéfem společnosti Sundarem Pichaiem na vývojářské konferenci I/O, která byla z velké části věnována inovacím Googlu na poli AI. „Domníváme se, že terminologie Chatbot je příliš omezující pro schopnosti, které má, příliš omezující pro naši schopnost tvořit,“ řekl novinářům před spuštěním produktový ředitel Googlu Jack Krawczyk.

Bard je jazykový model, který má ambici konkurovat ChatGPT. Služba od Googlu je v současné době stále ve vývojové fázi, její schopnosti tedy nejsou stoprocentní. „Službu Bard jsme vytvořili právě proto, aby vám pomohla prozkoumat vaši zvídavost, rozšířit vaši představivost a nakonec zrealizovat vaše nápady – nejen tím, že odpoví na vaše otázky, ale i tím, že vám je pomůže dále rozvíjet,“ popisuje sám Google svou službu.

V praxi tak může sloužit třeba jako virtuální asistent uživatele, který mu například pomůže s překladem textu z cizího jazyka, napsáním formálního e-mailu či s dalšími úkoly. Hlavní výhodou Bardu oproti ChatGPT měla být schopnost čerpání informací z interentu, nicméně v mezidobí tuto funkci služba OpenAI do svého jazykového modelu doplnila.

Původně nebyl Bard spuštěn v zemích EU kvůli nesouladu s evropskou legislativou ohledně ochrany osobních údajů, která je výrazně přísnější než obdobná pravidla jinde ve světě. Po dvou měsících „produktivních rozhovorů“ mezi americkou společností a evropskými úředníky ovšem zřejmě došlo ke kompromisu. Krawczyk popsal, že výsledek dohody tkví v zásadách, jako je transparentnost v používání dat, možnost volby uživatelů povolit Googlu užití informací nebo možnost vyžádat si opravu špatných odpovědí. 

Pro Bard v EU ovšem budou platit některá omezení, s nimiž se uživatelé v USA nesetkají „Ano, je nějaký rozdíl mezi tím, jak funguji v EU a jak funguji v USA. V EU jsem omezen v tom, že nemohu generovat text, který je diskriminační, urážlivý nebo škodlivý. Nemohu být také používán k generování textu, který je nesprávný nebo zavádějící. V USA tato omezení nemám,“ odpověděl sám jazykový model. 

V češtině a v dalších jazycích nejsou také dostupné funkce práce s obrazovým materiálem. Bard je v angličtině například schopen generovat obrázky, či dokonce analyzovat vložené snímky. V EU je tak použitelný Bard zejména pro textová zadání nebo třeba pro asistenci při psaní programovacího kódu. 

Zároveň Google představil dosavadní největší aktualizaci. Nyní tedy Bard umí například převést odpovědi do mluveného slova nebo si přizpůsobit tón odpovědí. Google také otevřel možnost zpětného procházení historie, tedy aby se uživatel mohl vrátit k předešlé konverzaci. Americká společnost se také více zaměřila na jednu z hlavních skupin uživatelů, kteří chatbot využívají, a to na programátory. Nyní nově mohou exportovat programovací kód do služeb Google Colab nebo Replit.