Musk spustil startup xAI. Má jít o konkurenci nejpoužívanějšího chatbota ChatGPT

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: Reuters

Elon Musk ve středu spustil svůj dlouho očekávaný startup xAI, který pracuje s umělou inteligencí, informovala agentura Reuters. Sestavil ho tým inženýrů z amerických technologických firem. Ti se snažili vytvořit alternativu k ChatGPT, což je chatbot od OpenAI a je zatím asi nejvíce používaným jazykovým modulem.

Musk už několik měsíců varuje před potenciální hrozbou v podobě umělé inteligence. Dokonce se nebál použít výrazy jako „civilizační zničení“. Zároveň tvrdil, že závod mezi společnostmi jako je Google nebo Microsoft by měl být zastaven, než se vytvoří nařízení, které by kontrolovalo využívání umělé inteligence.

Důvodem proč Musk spustil xAI je podle něj „pochopení skutečné podstaty vesmíru,“. Musk již spoluzaložil OpenAI, ale později startup opustil, protože rozpoutal „generativní AI šílenství“.

Poradcem xAI bude Dan Hendrycks, který působí jako ředitel Centra pro bezpečnost AI, což je nezisková organizace, jejímž cílem je snížit rizika, která tato nová  technologie představuje.

Tým startupu zahrnuje několik bývalých inženýrů a vědců z Googlu, Microsoftu a OpenAI vlastněných  společností Alphabet. „Pracovali jsme na vývoji některých největších průkopníků v oboru, včetně AlphaStar... GPT-3.5 a GPT-4,“ uvedl startup na svých webových stránkách.

Muskův startup bude podle webu úzce spolupracovat s jeho dalšími společnostmi včetně Twitteru a Tesly. Společnost, která hledá zkušené inženýry a výzkumníky do svého týmu jako technický personál v Bay Area, uspořádá 14. července akci Twitter Spaces.

Akcie Tesly na zprávy nijak prudce nezareagovaly a obchodovaly se o 1,5 procenta výše. Miliardář v březnu zaregistroval firmu s názvem X.AI Corp, založenou v Nevadě. Firma uvádí Muska jako jediného ředitele a Jareda Birchalla jako sekretáře.