Applu hrozí další problém. V Německu vyšetřují, zda nezneužívá dominantního postavení na trhu

Sídlo společnosti Apple

Sídlo společnosti Apple Zdroj: profimedia

Šéf Applu Tim Cook během vývojářské konference WWDC 2021
iMac 2021
3
Fotogalerie

Německý antimonopolní úřad začal vyšetřovat, zda americký výrobce elektroniky Apple nezneužívá svého dominantního postavení na trhu. Dále uvedl, že jde o podobné vyšetřování, jaké v minulých měsících zahájil i s dalšími technologickými giganty, a sice s americkými podniky Facebook, Amazon a Google.

„Klíčovým bodem při vyšetřování bude úloha on-line obchodu App Store, protože ten dává Applu v mnoha případech vliv na aktivity třetích stran,“ upozornil šéf antimonopolního úřadu Andreas Mundt. Apple v reakci na to uvedl, že jeho obchod s aplikacemi dává německým developerům všech velikostí stejné příležitosti.

Úřad může nyní využít nové právní úpravy, která v Německu začala platit a která je namířena právě proti velkým digitálním firmám. Zkoumat bude zejména to, zda Apple nemá zásadní vliv na více trzích.

„Na základě tohoto prvního kroku chce úřad v případném dalším řízení podrobněji posoudit konkrétní praktiky společnosti Apple. V tomto ohledu již úřad obdržel několik stížností, které se týkají potenciálně protikonkurenčních praktik,“ oznámil úřad, který sídlí v Bonnu.

Antimonopolní úřad sdělil, že jedna stížnost mu přišla od sdružení firem z reklamního a mediálního sektoru a týkala se toho, jak Apple se zavedením svého operačního systému iOS 14.5 omezuje sledování uživatelů. Stížnosti obsahují zejména to, že Apple sám sebe zvýhodňuje, když na přístroje nechává předinstalovat své vlastní aplikace, upozornil německý úřad.

„Rádi s antimonopolním úřadem probereme náš přístup a těšíme se na otevřený dialog o jeho obavách,“ reagoval Apple.

Z porušování antimonopolních zákonů firmu na konci dubna obvinila také Evropská komise. Ta Applu zaslala seznam námitek a požaduje, aby firma vysvětlila, jakým způsobem uplatňuje pravidla ve svém on-line obchodě App Store.