AT&T nesmí koupit T-Mobile, americkou mobilní jedničkou zůstane Verizon

T-Mobile

T-Mobile

Americká federální vláda zablokovala telekomunikační společnosti AT&T její plán převzít mobilního operátora T-Mobile USA od německé skupiny Deutsche Telekom za 39 miliard dolarů (652 miliard korun). Transakce by omezila konkurenci a zvýšila ceny na trhu, sdělilo dnes ministerstvo spravedlnosti USA, které schvaluje významné transakce z hlediska hospodářské soutěže.

Pro AT&T je překažení transakce velkou ranou, protože maří její plány expanze a šanci stát se jedničkou mezi americkými mobilními operátory. Firma se proti rozhodnutí může odvolat. Akcie Deutsche Telekom na frankfurtské burze klesly o téměř pět procent a akcie AT&T oslabily o téměř čtyři procenta, informovala agentura Reuters.

AT&T se dohodla na převzetí T-Mobile USA s Deutsche Telekom letos v březnu. Proti spojení vystupovala hlavně konkurenční firma Sprint Nextel a některé skupiny ochránců spotřebitelů, které tvrdí, že klienti kvůli omezení počtu poskytovatelů mobilních služeb budou mít menší výběr a vyšší ceny.

Spojení by rovněž mohlo ohrozit budoucnost Sprintu a způsobit vznik duopolu. AT&T/T-Mobile a nynější mobilní jednička Verizon Wireless by po transakci měly na americkém trhu podíl 80 procent. AT&T a T-Mobile naopak tvrdí, že jejich spojení bude pro spotřebitele výhodou, zejména díky zrychlení mobilního internetu.

A&T je nyní druhým největším mobilním operátorem v USA a T-Mobile USA čtvrtým. Spojením by poskočila AT&T na první místo, za ní by byl Verizon Wireless a Sprint Nextel.