Avast za tři čtvrtletí zvýšil provozní zisk o devět procent na 7,5 miliardy korun

Pavel Baudiš (vlevo) a Eduard Kučera, zakladatelé firmy Avast

Pavel Baudiš (vlevo) a Eduard Kučera, zakladatelé firmy Avast Zdroj: Dalibor Dostal

Antivirová firma Avast zvýšila za tři čtvrtletí letošního roku provozní zisk EBITDA o 8,8 procenta na 335,6 milionu dolarů, tedy asi 7,5 miliardy korun. Příjmy očištěné o prodané aktivity stouply o 8,5 procenta na 600,6 milionu dolarů (13,45 miliardy korun). Původně česká firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Avast podle generálního ředitele Vince Stecklera pokračoval i ve třetím čtvrtletí v růstu, což je v souladu s očekáváními, která firma měla v době oznamování pololetních výsledků v srpnu. Díky své velikosti a provozní efektivitě udržela také jednu z nejvyšších ziskovostí v rámci trhu.

„Model Avastu založený na efektivně vynaložených nákladech potřebných k získání zákazníků a rozsáhlá globální síť s více než 435 miliony uživateli zůstávají klíčovými konkurenční výhodami našeho byznysu. I nadále pokračujeme v naší strategii a naše očekávání celoročních výsledků zůstávají nezměněná,“ dodal Steckler.

Avast celosvětové zaměstnává zhruba 1600 lidí, z toho asi tisíc v České republice, konkrétně v Praze a v Brně. Pobočky má v 15 zemích včetně USA, Japonska či Ruska. Mezi nejvýznamnější trhy patří USA, Brazílie, Francie, nebo rychle rostoucí Indie.

Bezpečnostní produkty Avastu loni v prosinci využívalo asi 435 milionů zákazníků, z toho 290 milionů na osobních počítačích, zbytek na mobilních zařízeních. Téměř polovina uživatelů je v Evropě, na Blízkém východě a v Africe, třetina v Americe.

Avast založili v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš, firma je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. V roce 2016 Avast koupil konkurenční českou antivirovou firmu AVG. Avast je podle tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě za společností Symantec.