Avast zvýšil do března provozní zisk na 2,7 miliardy korun

Avast

Avast Zdroj: Avast

Spoluzakladatelé Avastu Eduard Kučera a Pavel Baudiš
Spoluzakladatelé Avastu Eduard Kučera a Pavel Baudiš
Spolumajitel Avastu Pavel Baudiš
Nové kanceláře antivirového lídra Avast
Čtyři patra kanceláří Avast v Brně propojují designová schodiště
11
Fotogalerie

Antivirová firma Avast v 1. čtvrtletí zvýšila provozní zisk EBITDA meziročně o 5,4 procenta na 117,5 milionu dolarů, tedy zhruba 2,67 miliardy korun. Tržby očištěné o vliv kurzových rozdílů a ukončených činností vzrostly o 9,1 procenta na 209,1 milionu dolarů, tedy přes 4,7 miliardy korun. Firma to oznámila na dnešním setkání s novináři.

Za celý letošní rok firma očekává růst tržeb jednociferným tempem ve vyšších jednotkách procent. Společnost chystá mimo jiné představení nové generace produktů zaměřených na zabezpečení chytrých domácností.

Produkty Avastu, jehož vedení sídlí v Praze, využívá 435 milionů uživatelů. Z toho 290 milionů je má v počítačích a 145 milionů v mobilních telefonech. Uživatele má Avast v 68 zemích.

Firma letos očekává zesílení útoků řízených umělou inteligencí a sofistikované hrozby zaměřené na internet věcí. Dále bude pokračovat také zneužívání zařízení k těžbě kryptoměn, návrat trojských koní a nárůst škodlivých programů pro mobily.

Avast založili v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš, firma je jedním z průkopníků počítačového zabezpečení. V roce 2016 Avast koupil konkurenční českou antivirovou firmu AVG. Avast je podle tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě za společností Symantec. Celkem 40 procent akcií Avastu se od loňska obchoduje na pražské burze, 38 procent drží zakladatelé, 13 procent CVC Capital a zbytek zaměstnanci.

Firma v Česku zaměstnává 1200 lidí, z toho tři čtvrtiny ve výzkumu a vývoji. V pražské pobočce pracuje asi 800 lidí a 400 v Brně.