Čeští vědci mají nový superpočítač, bude testovat umělou inteligenci pro autonomní vozy

Nový superpočítač ČVUT

Nový superpočítač ČVUT Zdroj: Jiří Ryszavy

Nový superpočítač ČVUT
Nový superpočítač ČVUT
Nový superpočítač ČVUT
Nový superpočítač ČVUT
Nový superpočítač ČVUT
36
Fotogalerie

České vysoké učení technické v Praze představilo nový superpočítač, který bude sloužit k výzkumu umělé inteligence. Zařízení v hodnotě 41,3 milionu korun bude testovat algoritmy určené například pro samořiditelné roboty nebo automobily.

Počítač, který je umístěn v podzemí historické budovy ČVUT na Karlově náměstí, je součástí nového univerzitního Výukumného centra informatiky a má pomoci zvýšit konkurenceschopnost tuzemských vědců v celosvětovém měřítku. „Musíme vytvořit novou generaci, která se bude zabývat vývojem umělé inteligence, teoretické informatiky, bioinformatiky, vysoce výkonných počítačů, kyberbezpečnosti nebo počítačové grafiky, uvedl vedoucí Katedry počítačů Fakulty elektrotechnické ČVUT Michal Pěchouček.

Výzkum umělé inteligence umožňuje počítačový klastr hlavně díky využití grafických procesorů GPU, které zvládají zpracování velkého množství dat a umožní výzkum metod hlubokého učení. To je klíčové pro umělou inteligenci a její aplikaci v robotice nebo biomechanice. „Hlavním cílem klastru je ověřování výzkumu spojeného s umělou inteligencí a hlubokými neuronovými sítěmi. Budou se zde ladit a testovat algoritmy, které potom můžeme nasadit například do autonomních aut nebo robotů,“ popisuje vedoucí Střediska výpočetní techniky a informatiky Martin Samek.

Pražský klastr není jediný superpočítač v Česku. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations disponuje počítači Anselm a Salomon, který je v provozu už více než tři roky. V době svého uvedení byl čtyřicátý nejrychlejší na světě, aktuálně mu patří 214. pozice. Centrum chce v letošním roce postavit nový počítačový klastr za zhruba 70 milionů korun. Ústav fyziky atmosféry Akademie věd provozuje už několik let superpočítač Amálka. 

Nejvýkonnějším superpočítačem na světě je Summit od americké společnosti IBM. Spojené státy jsou spolu s Čínou a Japonskem superpočítačovými velmocemi. Čína disponuje 202 superpočítači.

Superpočítače zabírají celé místnosti nebo budovy. Jejich výkon běžně odpovídá několika stovkám běžných stolních počítačů, cena se pohybuje v desítkách milionů korun.