AVG předá část byznysu nové firmě

AVG Technologies, Brno

AVG Technologies, Brno

Výrobce antivirových programů AVG Technologies CZ příští rok přesune pod křídla zcela nově založené společnosti GAVT CZ aktivity týkající se IP technologií zaměřené na přenos dat. Vyplývá to z projektu fúze, který má deník E15 k dispozici.

„AVG Technologies CZ se rozhodla soustředit na klíčové činnosti v oblasti výzkumu a vývoje informačních technologií a související údržbu softwaru a hardwaru,“ sdělila mluvčí společnosti Miriam Madrová důvodům fúze. Změna nastane zápisem fúze a rozdělení firmy do obchodního rejstříku nejdříve k 1. únoru. Na novou firmu založenou letos k 1. listopadu přejdou mimo jiné autorská a další práva k software, technologiím a databázím, k patentům a ochranným známkám a průmyslovým designům včetně antivirových programů, webových stránek a loga. „AVG Technologies CZ vyčleňuje své IP technologie a související nehmotná aktiva a ponechává si aktiva související s činností výzkumu a vývoje a distribuce produktů,“ uvedla mluvčí.

Fúze neznamená majetkové změny, a to i když v současné době novou firmu GAVT CZ podle obchodního rejstříku vlastní advokátní kancelář Baker & McKenzie. Akcionáři nástupnické společnosti budou ale posléze totožní se společníky AVG Technologies CZ, takže i nová společnost patří podle mluvčí do skupiny AVG. „Společnost Baker & McKenzie pouze zprostředkovala prodej firmy pro účely této přeměny,“ dodala Madrová.

Společnost AVG patří k předním výrobcům antivirových programů. V prvním pololetí zvýšila tržby o zhruba třicet procent na 165,5 milionu dolarů, přičemž zisk klesl o tři čtvrtiny na 22 milionů dolarů.