Babák: sKarty jsou krádež. Kvůli nim mu přitom hrozí žalobou majitel Vítkovic Světlík

Michal Babák svou výpovědí u soudu podpořil Bártovu verzi kauzy s obálkami.

Michal Babák svou výpovědí u soudu podpořil Bártovu verzi kauzy s obálkami. Zdroj: CTK/Michal Kamaryt

Nezvyklou a hodně krátkou lhůtu dostal místopředseda Věcí veřejných Michal Babák. Ve hře jsou jeho výroky v televizním vysílání na adresu společností Vítkovice IT Solutions a Vítkovice, které poslanec označil za strůjce a viníky v projektu sKaret. Představenstva obou společností dnes odeslala Babákovi výzvu, aby se do čtvrtečního poledne omluvil nebo prokázal svá tvrzení. Jinak skončí u soudu. Babák zatím mlčí.

Strojírenská skupina Vítkovice Babákovy výroky označuje za lživé a poškozující dobré jméno jejích firem. Případné žaloby na ochranu osobnosti má již prý nachystány a stačí je vytáhnout z šuplíku.

O co šlo?

V nedělním pořadu TV Prima Partie Babák uvedl, že do projektu sKaret ministerstva práce a sociálních věcí byla zapojena společnost iDTAX, která se „velmi sofistikovaně transformovala do firmy Vítkovice Solutions IT“ a dále sdělil, že podle něj v projektu sKaret šlo o přípravu „jedné z největších krádeží“ a že „všechno to spadá pod finanční skupinu, která je ovládaná společností Vítkovice.“

Strojírenskou skupinu to doslova nazdvihlo, zejména proto, že opakovaně tvrdí, že s sKartami nemá nic společného. „Společnost iDTAX je 100procentně vlastněna akciovou společností Vítkovice. Nikdy se netransformovala do firmy Vítkovice IT Solutions, nikdy se nepodílela na projektu sKaret a nikdy se nepodílela ani na zakázce pro MPSV, kterou dělá společnost Vítkovice IT Solutions pro Fujitsu Technology jako generálního dodavatele,“ napsala Babákovi skupina Vítkovice.

Netransparentní? Ne, vše je v obchodním rejstříku

Další tvrzení Babáka podle Vítkovic lhala ve vztahu k údajně neprůhledné struktuře vlastníků Vítkovice IT Solutions a.s. a Vítkovice a.s. „Společnost Vítkovice IT Solutions má akcie v listinné podobě na jméno a jejím majoritním akcionářem je společnost Vítkovice, přičemž jména akcionářů Vítkovic jsou veřejnosti dostupná,“ reagovaly firmy.

Většinovým vlastníkem společnosti Vítkovice je Jan Světlík. Menšinovými akcionáři jsou vlastníci z kupónové privatizace a menšinový podíl drží i skupina KKCG Industry.

„Za této situace není možné beztrestně poškozovat společnosti patřící do skupiny Vítkovice Machinery Group a značku Vítkovice. V případě, že se poslanec Babák veřejně neomluví, budou následovat další právní kroky,“ zdůraznil na závěr Světlík, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Vítkovice.

Redakci E15.cz zajímalo, zda místopředseda VV Michal Babák výzvě Vítkovic vyhoví či si za svými výroky stojí. O zprostředkování jeho stanoviska požádalo mluvčí VV Petru Slavíkovou. Babák se však nevyjádřil