Baseballový zápas poprvé soudil robot

Rozhodčí Brian deBrauwere konzultuje rozhodnutí s iPhonem a technologií Trackman

Rozhodčí Brian deBrauwere konzultuje rozhodnutí s iPhonem a technologií Trackman Zdroj: Foto Washington Post, Julio Cortez

Poprvé v historii byl při profesionálním baseballovém zápase použit robotický rozhodčí. Stalo se tak ve čtvrtek v noci na Atlantic League All-Star Game.

Na první pohled tento zápas vypadal jako každý jiný: lidský sudí Brian deBrauwere stál na obvyklém místě a sledoval dění na hřišti. Pozornému divákovi však nemohlo uniknout, že má v pravém uchu Apple AirPod a v zadní kapse iPhone.

Tato zařízení komunikovala s inovativní technologií Trackman, která pomocí 3D Dopplerova radaru monitoruje každý nadhoz od okamžiku, kdy opustí nadhazovačovu ruku. Technologie byla doposud využívána ligovými týmy jen při trénincích. Díky součinnosti všech výše zmíněných zařízení měl deBrauwere mnohem lepší přehled o tom, zda nadhoz směřoval či nesměřoval do strike zóny.

V zájmu objektivity je nutné dodat, že tento technologický debut se neobešel bez komplikací: sluchátko i telefon několikrát ztratily spojení a deBrauwere se tak dočasně musel spoléhat jen sám na sebe. Představitelé Major League Baseball však i přesto hovoří o úspěchu. A podle Washington Postu by v nadcházejících týdnech měli být robotičtí rozhodčí nasazeni na všech osmi stadionech Atlantic League.