Boháči z YouTube. Roční příjem některých z nich přesahuje miliardu korun

Jimmy Donaldson, známý pod přezdívkou MrBeast1, youtuber s největšími příjmy

Jimmy Donaldson, známý pod přezdívkou MrBeast1, youtuber s největšími příjmy Zdroj: profimedia.cz

Americká platforma YouTube stihla za více než 18 let své existence stvořit mnoho bohatých lidí. U některých současných zahraničních youtuberů se může hodnota jejich výdělku přehoupnout až přes hranici jedné miliardy korun. Svůj příběh o tom, jak si pasivním příjmem během měsíce vydělat balík peněz, představila prostřednictvím webu CNBC také jednatřicetiletá Jasmine McCallová.

Ta ještě v roce 2021 pracovala ve společnosti Amazon na pozici vedoucí oddělení lidských zdrojů. „Tehdy jsem vydělávala 124 tisíc dolarů ročně (zhruba 2,6 milionu korun – pozn. red.),“ uvádí v článku pro CNBC McCallová. V rámci přivýdělku začala natáčet videa, ve kterých radí divákům v oblasti osobních financí.

Z této činnosti se však v následujícím roce stala práce s vysokým výdělkem. „Od prosince roku 2022 do března 2023 jsme společně s manželem pomocí YouTube vydělali v průměru 105 tisíc dolarů měsíčně, většinou z prodeje digitálních produktů a příjmů z reklamy,“ říká McCallová. Doplňuje, že jí k tomuto zdroji příjmů stačí denně pouze dvě hodiny práce.

Boháče z lidí však dělá streamovací platforma delší dobu. Magazín Forbes zveřejnil žebříček deseti nejbohatších youtuberů světa, kteří si během loňského roku dohromady přišli v přepočtu na 7,3 miliardy korun. Tím nejbohatším v rámci ročních výdělků je čtyřiadvacetiletý Jimmy Donaldson, známý pod přezdívkou MrBeast1. Vydělal celkem 1,28 miliardy korun, což je více než příjmy takových hvězd, jako je Billie Eilish, Kim Kardashian či Angelina Jolie.

V žebříčku jsou vedeni také kontroverzní bratři Jake a Logan Paulovi či dětské hvězdy YouTube Nastya a Ryan Kaji, kterým je dohromady pouhých 18 let. Jejich roční příjem Forbes stanovil na 670 milionů korun u Nastyi a 650 milionů korun u desetiletého Ryana Kajiho.

VIDEO: Influenceři s nejdražšími auty v Česku

Video placeholde
• Sazka eLEAGUE

Vytvářením obsahu pro platformu YouTube se přitom dají vydělat slušné peníze i v Česku. Kromě žebříčku nejbohatších světových youtuberů zveřejnil Forbes i desítku nejvýdělečnějších tuzemských tvůrců. Tu s ročními příjmy ve výši 20 milionů korun ovládl dvaadvacetiletý Filip Zima, vystupující pod přezdívkou FIZIstyle.

I přes fakt, že platforma dokáže z lidí udělat miliardáře, zaznamenal YouTube meziroční pokles příjmů z reklam o 2,6 procenta. I kvůli ekonomické nejistotě vydělala společnost za první fiskální čtvrtletí roku 2023 pouze 6,69 miliardy dolarů ve srovnání s 6,87 miliardami dolarů ve stejném období loňského roku. Nicméně i tak se YouTube podařilo mírně překonat očekávání analytiků.

YouTube je americká globální platforma pro online sdílení videí se sídlem v kalifornském městě San Bruno. Spuštěna byla 14. února 2005. Jejím vlastníkem je společnost Google, která ji v roce 2006 koupila za 1,65 miliardy dolarů. YouTube měsíčně navštíví 2,5 miliardy uživatelů, kteří každý den zhlédnou více než miliardu hodin videí.