Bohemia Interactive prodalo filmová práva na svou nejúspěšnější hru. Koupili je Britové

Společnost Bohemia Interactive prodala filmová práva na herní titul DayZ.

Společnost Bohemia Interactive prodala filmová práva na herní titul DayZ. Zdroj: Bohemia Interactive

Zakladatel vývojářského studia Bohemia Interactive Marek Španěl
Zakladatel vývojářského studia Bohemia Interactive Marek Španěl
Zakladatel vývojářského studia Bohemia Interactive Marek Španěl
Záběry ze hry ArmA 3 ze stáje Bohemia Interactive.
Záběry ze hry ArmA 3 ze stáje Bohemia Interactive.
7
Fotogalerie

Českému hernímu studiu Bohemia Interactive se daří. Za loňský rok jeho tržby přesáhly miliardu a zisk před zdaněním byl 800 milionů korun. Nyní si čeští vývojáři připsali další úspěch; dvě britské produkční společnosti totiž zakoupily práva na postapokalyptickou hru DayZ. Novinka byla zveřejněna na filmovém festivalu Berlinale.

„Můžeme potvrdit, že oficiálně spolupracuje s britskými tvůrci z Face Fiction Productions a Infinite Wisdom na přípravě filmu na motivy naší hry DayZ,“ potvrdil deníku E15 mediální zástupce společnosti Pavel Křižka. Obě produkční společnosti mají za sebou spíše menší projekty, Infinite Wisdom ovšem v současné době pracuje na seriálu pro ViacomCBS. 

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

„Jsme rádi, že můžeme začít na vývoji filmu DayZ s vizionářským týmem z Face Fact Fiction a s mozky, které stvořily hru z Bohemia Interactive,“ uvedla společnosti Infinite Wisdom na Twitteru. Práce na filmu by měly začít příští rok. 

Cena transakce není známá, jelikož bude záležet na konečném úspěchu filmu. „Dohoda o poskytnutí práv byla uzavřena na bázi podílu ze zisku, další podrobnosti smlouvy jsme se po vzájemné dohodě rozhodli nezveřejňovat,“ uvedl Křižka. Hra DayZ vznikla jako modifikace pro hru ArmA2 a odehrává se ve fiktivní zemi jménem Černarus, kde se lidé infikovali neznámým virem. DayZ se postupně stala nejúspěšnějším titulem studia Bohemia Interactive. 

Možné zfilmování hry DayZ navazuje na trend z posledních let, kdy úspěšné herní tituly dostávají i svou podobu na stříbrném plátně. Podobně se tak filmu dočkaly hry jako World of Warcrat, Need for Speed a v posledních týdnech se spekuluje také o vzniku filmu na motivy herní série Call of Duty, kde by měl hrát známý herec Dwayne Johnson. 

Společnost Bohemia Interactive před dvaceti lety založili Slavomír Pavlíček a bratři Marek a Ondřej Španělovi, v minulém roce v ní zakoupil podíl čínský gigant Tencent. Podle předběžných nezauditovaných čísel tržby společnosti v minulém roce přesáhly jednu miliardu, zisk před zdaněním činil více než 800 milionů korun.