Brněnská Solitea posiluje na Balkáně. Za stamiliony kupuje IT firmu Vasco

„Naší vizí je vytvořit silného evropského poskytovatele IT řešení. Jsme si vědomi toho, že jen díky spojování silných týmů budeme moci pokračovat v poskytování prvotřídních řešení a vynikající uživatelskou podporu,” říká šéf společnosti Solitea Martin Cígler

„Naší vizí je vytvořit silného evropského poskytovatele IT řešení. Jsme si vědomi toho, že jen díky spojování silných týmů budeme moci pokračovat v poskytování prvotřídních řešení a vynikající uživatelskou podporu,” říká šéf společnosti Solitea Martin Cígler Zdroj: Solitea

Skupina Solitea se řadí k větším středoevropským dodavatelům IT řešení.
Společnost Solitea má přes 1 400 zaměstnanců v sedmi zemích a celosvětově obsluhuje více než 260 tisíc zákazníků ve 35 státech. V roce 2022 očekává konsolidované výnosy okolo 130 milionů korun, v přepočtu zhruba 3,2 miliardy korun.
3
Fotogalerie

Jedna z největších tuzemských IT firem, brněnská Solitea, kupuje slovinskou společnosti Vasco, která vyvíjí a prodává podnikové IT systémy. Vasco bude spadat pod slovinskou společnost SAOP, kterou Solitea vlastní a ve které sdružuje firmy působící na chorvatském, slovinském a také na srbském trhu. Stamilionová akvizice, kterou ještě musí schválit český i slovinský antimonopolní úřad, představuje další významnou expanzi česko-slovenského kapitálu na Balkán.

Společnost Vasco računalniški inženiring se zabývá programováním a prodejem informačních systémů a aplikací pro řízení zaměstnanců, účetnictví, maloobchod, velkoobchod či archivaci dokumentů. Loni při tržbách 5,4 milionu eur dosáhla provozního zisku (EBITDA) 3,2 milionu eur, v přepočtu zhruba 79 milionů korun. Vzhledem k tomu, že nákupy IT firem se podle expertů na akvizice pohybují v násobcích vyšších jednotek EBITDA, lze podle nich odhadovat, že hodnota transakce dosahuje vyšších stovek milionů korun.

Prvním společným projektem pro SAOP a Vasco bude vývoj nového řešení pro jednoduchou správu registračních pokladen. „Spojením sil s Vaskem získáváme rozsáhlé znalosti a vývojové kapacity. Společně chceme vybudovat nejlepší takové řešení v regionu,“ říká generální ředitelka SAOP Petra Šinigojová.

Solitea patří v oblasti střední a východní Evropy k největším dodavatelům účetních a podnikových informačních systémů pro soukromý i veřejný sektor. Na balkánský trh Solitea vstoupila v roce 2016 prostřednictvím nákupu společnosti SAOP, pod kterou do současnosti začlenila pět akvírovaných podniků působících na tamějším trhu. „Naší vizí je vytvořit silného evropského poskytovatele IT řešení. Jsme si vědomi toho, že jen díky spojování silných týmů budeme moci pokračovat v poskytování prvotřídních řešení a vynikající uživatelské podpory,“ uvádí šéf společnosti Solitea Martin Cígler.

Společnost Vasco založil v roce 1991 Tomaž Čebašek a dnes její IT řešení využívají více než čtyři tisíce klientů především z řad středních a malých podniků.

Skupina Solitea se řadí k větším středoevropským dodavatelům IT řešení. Společnost má přes 1400 zaměstnanců v sedmi zemích a celosvětově obsluhuje více než 260 tisíc zákazníků ve 35 státech. V roce 2022 očekává konsolidované výnosy okolo 130 milionů korun, v přepočtu zhruba 3,2 miliardy korun. Do jejího portfolia patří firmy jako Altus software, Aquasoft, Axiom nebo například CDL System.