Brusel schválil spojení vydavatelství Universal a EMI

EMI kvůli sloučení s Universal Music přijde například o kapelu Coldplay. Na snímku zpěvák Coldplay Chris Martin

EMI kvůli sloučení s Universal Music přijde například o kapelu Coldplay. Na snímku zpěvák Coldplay Chris Martin Zdroj: profimedia.cz

Hudební vydavatelství Universal Music smí převzít svého britského konkurenta EMI. Transakci v hodnotě 1,9 miliardy dolarů dnes posvětila Evropská komise. Zároveň ale pro spojení vymezila těsné mantinely.

Universal se bude muset zbavit některých ze svých značek. EK například nařídila prodat 50 procentní podíl EMI ve vydavateli kompilačních alb Now! That's What I Call Music. Pryč bude muset jít také vydavatelství Parlophone mající smlouvy s hvězdami jako Coldplay či Gorillaz. Kolekce Beatles vlastněné Universalem se nucené prodeje nedotknou.

Podle eurokomisaře pro hospodářskou soutěž Joaquína Almunii budou nucené odprodeje „velmi významné“. „Celková velikost balíčku odprodejů představuje velkou část evropských tržeb EMI, přibližně okolo dvou třetin. Všechny tyto změny znamenají, že nová společnost už nebude přestavovat hrozbu,“ řekl.

Universal bude také nucen prodat deset místních poboček EMI v zemích jako je Francie, Španělsko, Švédsko či Polsko.

Před schválením spojení panovaly obavy, že největší nahrávací společnost světa Universal by se spojením s EMI mohla na některých evropských trzích stát hegemonem. V některých zemích jako například ve velké Británii by mohla ovládnout přes 40 procent trhu. Almunia připustil, že jednání o schválení transakce byla jedněmi z nejtěžších v jeho funkci.

Universal prohlásil, že rozhodnutí EK „prospěje komunitě umělců a hudebnímu průmyslu“. Evropské sdružen í evropských vydavatelství IMPALA naopak považuje nucené ořezání EMI za nedostatečné, nedokáže prý totiž „přitáhnout uzdu vylepšené tržní pozici Universalu“.

Spojení Universalu a EMI musí ještě schválit americké úřady. Řada dalších zemí v čele s Kanadou a Japonskem tak již učinila.