Být servisním technikem chce i notnou dávku odvahy, říká Michal Vaněk z Huawei

Video placeholde
.
.
.
.
.
7
Fotogalerie

Signál ve vašich telefonech není samozřejmostí. Péče o něj v sobě pojí dobrodružství, znalost technologií i horolezecké zkušenosti. Michal Vaněk, team leader FLM společnosti Huawei, zabezpečuje servis telekomunikační sítě v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Co vše musí technik pro svou práci znát? S čím se nejčastěji setkává a proč je pro něj práce zároveň i zábava?

Čtyři čárky na displeji, nebo neúspěšné vytáčení telefonního hovoru. To jsou jediné ukazatele fungování telekomunikační sítě, které běžný člověk zná. Servisní technici FLM (First Level Maintenance) nastupují na scénu, jakmile je hlášena jakákoli porucha sítě v jejich lokalitě.

Poruchu musí nejprve diagnostikovat, efektivně ji řešit a službu co nejdříve opět zpřístupnit zákazníkům. To si žádá nejen dokonalou znalost nejmodernějších technologií, ale také non-stop servis a práci ve výškách.

.. | Tým FLM Huawei, Východní Čechy

Elektrotechnika i dobrá fyzická kondice

Znalost oboru je nutnou podmínkou ve všech odvětvích. Servisní technici musí mít ale pestrou škálu dovedností navíc. Komplexní řešení zahrnuje i komplexní zájmy.

„Servisní technik by měl zvládat elektrotechniku, práci s vysokofrekvenční technikou, neměl by se bát výšek a měl by umět řídit auto i za nepříznivých povětrnostních podmínek. Práce je vhodná pro samostatné a komunikativní lidi, kteří mají všeobecný přehled o elektrotechnice jako takové,“říká team leader FLM Michal Vaněk z Huawei.

Panoramata nebo adrenalin? Záleží na podmínkách

Nejčastější závady korespondují s výpadky elektřiny. Ty jsou zaviněny zejména vlivem počasí. Zařízení jsou poruchová minimálně. „V létě jsou největším problémem bouřky. Když víme, že se blíží bouřková fronta, očekáváme poruchy a jsme připraveni jeokamžitě řešit. V zimě se zase setkáváme s námrazami v horských oblastech,“ říká team leader FLM pro východní Čechy Michal Vaněk.

.. | Tým FLM Huawei, Východní Čechy

Mimo šeď velkoměsta

Práce techniků v sobě bezpochyby pojí dobrodružství se zájmem o technologie. Kromě toho s sebou nese chuť cestovat, fyzicky pracovat, efektivně řešit problémy a být obecně ku prospěchu lidem. Michal Vaněk k tomu dodává: „Nejvíce mě na práci naplňuje pohyb v terénu. Člověk vypadne ze šedi velkoměsta a má možnost podívat se na místa, na která by se normálně nedostal. Kopce, hory, vysoké body. Zkrátka všude, kde je rozhled. Svým způsobem je člověk pánem svého času, protože v této práci nelze nic uspěchat. Bezpečnost práce vždy byla a je na prvním místě!“Signál dnes vnímáme jako samozřejmost právě díky těmto lidem. Ne nadarmo se však v oboru telekomunikací říká: „Na signál se musíte těšit.“ .. | Tým FLM Huawei, Východní Čechy