Částečné příměří v soudní bitvě Applu se Samsungem

Samsung, Apple

Samsung, Apple Zdroj: profimedia.cz

Samsung se zavázal, že nebude na americkém trhu prodávat svůj nový telefon Galaxy S III Mini. Firma Apple souhlasila s tím, že z její žaloby na firmu Samsung kvůli porušování patentů bude vyřazen nový chytrý telefon od Samsungu s vyspělou obrazovkou. Samsung se totiž zavázal, že nebude tento produkt prodávat na americkém trhu. Vyplývá to z prohlášení Applu pro americký soud v San José.

Představitelé firem Apple a Samsung se však ke zprávě odmítli vyjádřit, napsala agentura Reuters.

Apple minulý měsíc požádal, aby do patentové žaloby byly zahrnuty i přístroj Galaxy S III Mini a další produkty Samsungu, včetně několika modelů tabletů. Samsung se však bránil, že jeho přístroj Galaxy S III Mini se neprodává ve Spojených státech a neměl by tak být zahrnutý do sporu.

Samsung začal prodávat Mini v Evropě v říjnu. Mini je hlavním konkurentem přístroje iPhone 5 od Applu. Právníci Applu chtěli přístroj zahrnout do žaloby, protože podle jejich slov se jim podařilo koupit Mini na stránkách americké maloobchodní sítě Amazon.com.

Zástupci Samsungu však prohlásili, že firma neplánuje na americkém trhu „vyrábět, používat, prodávat, nabízet k prodeji nebo dovážet Galaxy S III Mini“. Apple na základě tohoto prohlášení zatím vyřadil Mini ze svého seznamu.

Kalifornský soud letos v srpnu rozhodl, že Samsung musí Applu zaplatit za zneužití patentů 1,05 miliardy USD (téměř 20 miliard Kč). Applu se však zatím stále nepodařilo zajistit trvalý zákaz prodeje některých, převážně starších modelů Samsungu.