Celosvětové tržby kin vytáhli k rekordu Číňané

Kino v čínském Šen-čenu

Kino v čínském Šen-čenu Zdroj: Eugene Lim, Flickr.com (CC BY 2.0)

Americká kina si loni meziročně pohoršila o pět procent, přesto tamní trh s celkovými příjmy 10,4 miliardy dolarů zůstává největším na světě. Zatím s dostatečným náskokem. To ale nemusí platit dlouho, protože na stíhací jízdu se vydala Čína. Podle výroční zprávy Americké asociace filmového průmyslu (MPAA) v roce 2014 čínské kinotržby vzrostly o 34 procent na 4,8 miliardy dolarů.

Poprvé se tak nějaká země mimo USA dostala přes hranici čtyř miliard, Čína navíc výrazně odskočila bývalé dvojce světových statistik Japonsku, které si za loňský rok připsalo tržby ve výši dvou miliard dolarů. „Východní Asie byl pro globální růst klíčový region, navíc si připsal 12 procent oproti předchozímu roku,“ komentoval úspěch oblasti Brent Lang z magazínu Variety.

Zásadní úlohu Číny potvrdilo i několik konkrétních snímků. Například čtvrtý díl akční série Transformers studia Paramount v USA zcela vyhořel, v Číně si naopak připsal více než dvojnásobek amerických tržeb. Čínský kinoprůmysl tak dál těží z uvolnění distribučních pravidel a zvýšení počtu amerických filmů uvedených v tamních sálech.

Stále výraznější jsou také produkční spolupráce hollywoodských a čínských studií. To je případ i čtyřky Transformers, na níž se Paramount podílel s China Movie Channel a Jiaflix Enterprise. Celkově se především díky Číně a jejím sousedům podařilo globálnímu kinoprůmyslu udržet růstovou trajektorii posledních let, souhrnná suma tržeb vystoupala meziročně o jedno procento na rekordních 36,4 miliardy dolarů. Naopak doposud kontinuální růst se zastavil u podílu dražších trojrozměrných projekcí. V roce 2013 dosáhly 10,9 procenta, což byl nejvyšší podíl v historii, v loňském roce to bylo 10,4 procenta.

Tržby kin v roce 2014 (v miliardách dolarů)
USA 10,4
Čína 4,8
Japonsko 2,0
Francie 1,8
Velká Británie 1,7
Indie 1,7
Jižní Korea 1,6
Německo 1,3
Rusko 1,2
Austrálie 1,0

Pramen mpaa