Cena reklamy při Super Bowlu se dere do výšin

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: U. S. Air Force

První únorový víkend ve Spojených státech patří tradičně finále ligy amerického fotbalu, slavnému Super Bowlu. Také letos to byla zdaleka nejsledovanější sportovní událost – k obrazovkám přilákala přes sto milionů diváků.

Mimořádné sledovanosti odpovídá také cena reklamy během přímého přenosu. Nejdražší jsou reklamní šoty během zápasu, nejlevněji vycházejí šoty v průběhu pozápasového programu. Přesné ceny televize tají, zveřejňují jen průměrnou částku. Zatímco loni měla vysílací práva stanice CBS, letos Super Bowl odvysílala stanice Fox Sports. Ta uvedla, že průměrná cena reklamy byla čtyři miliony dolarů (v přepočtu 82 milionů korun), meziročně o 200 tisíc dolarů vyšší. Padl tak další rekord.

Fox Sports se navíc chlubí dalším primátem. Veškeré reklamní bloky měla vyprodané na začátku prosince, tedy přibližně dva měsíce přes samotným zápasem. CBS potřebovala loni na prodej veškerého reklamního času o měsíc déle. „Ty ceny jsou šílené,“ uvedl pro deník USA Today zástupce společnosti Subway, která se nakonec rozhodla během Super Bowlu nevysílat reklamu a dala přednost olympijskému vysílání. Je totiž levnější, ačkoli se nekoná každoročně jako Super Bowl.
Ceny reklamy během této jedinečné podívané rok od roku strmě rostou. Ještě před deseti lety byl třicetisekundový spot o polovinu levnější než letos. Čtyřmilionová částka je také podle stanice Fox Sports nejvyšší, jaká kdy byla za reklamní šot zaplacena.

Výběr letošních reklam pro Super Bowl

Podle odborníků ani tato cena není konečná. Magazín Forbes se zeptal několika expertů, kam až by se mohly ceny reklamy během Super Bowlu vyšplhat. „Dočkáme se sumy deset milionů dolarů,“ shodli se odborníci. Cena přitom neroste průběžně. Jakmile nastala ekonomická recese, ceny reklamy v roce 2009 a v roce 2010 výrazně klesly, a to na dva miliony dolarů. Od roku 2011 se však reklamní trh vzpamatoval a ceny zase začaly růst.

Zdražování televizní reklamy pri Super BowluZdražování televizní reklamy pri Super Bowlu | E15