Češi chystají hru s Chuckem Norrisem. Platí to Švéd a Italové, navazují na kapitál ze Synotu

Videohra Crime Boss: Rockay City od brněnské firmy InGame Studios

Videohra Crime Boss: Rockay City od brněnské firmy InGame Studios Zdroj: InGame Studios

Videoherní Oscary The Game Awards přinesly velké překvapení. V rámci předávání cen v Los Angeles byla na přelomu roku představena hra Crime Boss: Rockay City, kde ve digitalizovaných podobách vystoupí devadesátkové hvězdy Chuck Norris, Vanilla Ice, Kim Basinger, Danny Trejo nebo Michael Madsen. Spolupráci s Hollywoodem rozjela brněnská společnost InGame Studios, jejíž kořeny sahají až k hazardní společnosti Synot. A jejíž příběh je byznysově velmi divoký.

Firma založená v roce 2014 v Uherském Hradišti se původně jmenovala BadFly Interactive. Specializovala se na akční sci-fi sérii Dead Effect a jako investora měla Miroslava Valentu ze Synotu, který na Slovácku sídlí. BadFly se později přesunula do Brna.

Na Moravě Synot udělal další herní investici, když vstoupil do brněnské herní firmy Madfinger Games, tehdy specializované na mobilní hry. „Na začátku jsme sháněli peníze a tenkrát všichni vnímali mobilní průmysl optikou Nokie s Hadem. Podařilo se nám to až s panem Valentou,“ popsal výkonný ředitel Madfingeru Marek Rabas.

Synot se podle insiderů z trhu snažil expandovat mimo tradiční hazard a vyhledával relativně podobné obory, jako jsou hry. Investoval třeba do pražského startupu RTSmunity, který analyzovat e-sporty a snažil se data prodávat sázkovkám. Dnes je v likvidaci.

Spoluzakladatelé Madfingeru později zpětně odkoupili Valentův podíl a v roce 2021 ho za pět milionů eur prodali čínské společnosti ByteDance provozující TikTok. Je to druhý strategický čínský investor v tuzemském herním byznysu – gigant Tencent vlastní minoritu v Bohemia Interactive.

U BadFly se to vyvinulo jinak. V roce 2019 do firmy jako investor vstoupil švédský herní podnikatel Bo Andersson. Předtím vedl studio Starbreeze, které díky veleúspěšné střílečce Payday 2 mělo nakročeno mezi velké hráče. Firma přilákala řadu investorů včetně švédského prince Daniela.

Starbreeze v rámci expanze například koupila práva na populární značku The Walking Dead. Vývoj ale provázela řada problémů a podnik se v roce 2018 dostal do restrukturalizace. Andersson prodal akcie Starbreeze v hodnotě 18,6 milionu švédských korun, téměř 40 milionů českých korun, kvůli čemuž byl zadržen pro podezření z insider tradingu. Vina mu prokázána nebyla.

Andersson se následně objevil v Brně jako investor BadFly. Měl plán, že mu tamní tým jako zakázková pracovní síla pomůže s tragickou adaptací Walking Dead. Firmu kompletně ovládl v roce 2020 a přejmenoval ji na InGame. Původní majitelé Lubomír Dykast, Jiří Pecher a Ondřej Valášek zformovali nové studio BatFields a nyní vyvíjejí hru pro polského vydavatele CI Games. „Je to ukázka, jak přijít o vlastní firmu,“ popsal zdroj, který nechce být jmenován.

Andersson loni v létě získal nové investory. Přidala se k němu italská dvojice Abramo Galante a Raffaele Galante, která v InGame získala 60procentní podíl.

Bratři Galanteovi vlastní milánskou společnost Digital Bros, pod kterou spadá velký herní vydavatel 505 Games. Právě ten v dobách největších problémů poskytl finanční injekci firmě Starbreeze, když od ní koupil některé tituly a později podíl.

InGame Studios jsou nyní jedním z vývojářů spadajících pod 505 Games. „Původním plánem bylo mít vývojářské studio, které by pro 505 Games vytvořilo hru na zakázku. Bo Andersson v roce 2020 viděl v rozpracovaném projektu obrovský potenciál, takže koupil většinový podíl, vylepšil strukturu vedení studia a přejmenoval ho,“ uvedl mluvčí 505 Games Lennart Bonzien.

Jedním z kroků bylo najmutí Jarka Koláře na pozici ředitele firmy. Jde o jednoho z nejdéle působících českých herních vývojářů, stvořil tituly jako Vietcong nebo Tajemství oslího ostrova a podílel se třeba na Mafii.

InGame dnes tvoří tým o zhruba 150 lidech, přičemž šedesát jich je v Brně, čtyřicet v rámci dalších lokalit v Česku a zbytek působí jako kontraktoři v zahraničí. Zkušenosti mají s vývojem her, jako jsou Mafia, Kingdom Come: Deliverance, Arma a dalších.

Crime Boss: Rockay City, v němž hráči budou v kulisách devadesátkového Miami spolupracovat na přepadávání bank a dalších nekalých činnostech, vyjde 28. března. Hra bude dostupná pouze v rámci digitálního obchodu od společnosti Epic Games, která bojuje s hegemonem v podobě Steamu. Epic je další strategickou investicí čínského Tencentu, vlastní čtyřicet procent. Českému studiu poskytl nadstandardní podmínky v marketingové podpoře a další spolupráci.

Fenomén esport. Desetitisíce fanoušků sleduje v arénách počítačové hry

Video placeholde
• Sazka eLEAGUE