Češi nejčastěji z internetu stahují videa, vede YouTube

Služba YouTube Movies

Služba YouTube Movies Zdroj: repro e15

Největší objem stahovaných dat tuzemskými uživateli tvoří sledování videa a stahování filmů. Téměř 11 procent celkového objemu dat Češi stáhnou z videoserveru Youtube, desetinu pak ze stránek pro sdílení souborů Uložto. Třetí příčka s podílem čtyři procenta patří stránkám s aktualizacemi systému Windows. Celkový datový provoz se za poslední tři roky zvýšil čtyřikrát. Vyplývá to ze statistiky provozu v síti společnosti Telefónica.

Tuzemští uživatelů podle statistik operátora nejčastěji chodí na sociální síť Facebook nebo portál Seznam. Zatímco podíl přístupů na Facebook tvoří přes 20 procent, Seznam má téměř 16procentní podíl
Celkový objem stahovaných dat se meziročně zvyšuje o 40 procent. Ve špičce sítí O2 projde 100 Gbit/s. Jeden uživatel přenese v průměru 30 GB dat a objem datového provozu na jednoho uživatele se zvýšil za poslední čtyři roky pětkrát.

Nejpoužívanějším operačním systémem u zákazníků xDSL od Telefóniky jsou se 45 procenty Windows XP, Windows 7 mají 24 procent. Připojení přes xDSL operátora používalo v pololetí 841 tisíc zákazníků, tedy o 11 procent více, než loni.