Česká televize vybrala 14 kreativních producentů

Česká televize

Česká televize Zdroj: profimedia.cz

Management České televize vedený ředitelem Petrem Dvořákem vybral čtrnáct producentů, kteří budou vést tvůrčí skupiny. Mezi nastupujícími kreativními producenty se objeví například Jan Štern (tvůrčí skupina seriálů), někdejší producent Novy Michal Reitler (tvůrčí skupina hrané a zábavné tvorby) nebo producentka HBO Martina Šantavá (tvůrčí skupina společenské publicistiky a dokumentaristiky).

Několik míst ale zůstalo neobsazeno, například vedení tvůrčí skupiny náboženské tvorby. Celkem se ČT přihlásilo 85 kandidátů.

Mezi vybranými kandidáty převažují ti, kteří již s ČT spolupracují nebo v minulosti spolupracovali, jako například dramaturg Jan Lekeš, šéfdramaturg vývoje programu a programových formátů Petr Mühl a producenti Štern a Tuček. K osobnostem osloveným zvenčí televize patří třeba Petr Kubica z Katedry dokumentární tvorby FAMU a Martina Šantavá, která v minulosti pracovala v televizi Prima a HBO.

U některých tvůrčích skupin bude podle generálního ředitele ČT Petra Dvořáka muset ČT vhodné kandidáty hledat dál. Týká se to oblasti skupiny pro děti, mládež a tvůrčí vzdělávání. Zde ČT čeká na rozhodnutí o spuštění nového kanálu pro děti. Další oblastí je skupina pro náboženskou tvorbu. Zde chce televize využít současné redakce v Brně a v Praze a vyzve jejich šéfa Patrika Diviše, aby předložil projekt. U skupiny pro hudební a divadelní tvorbu nebyla ČT s kandidáty spokojená. „Domluvili jsme se s (výběrovou) komisí, že nám dá několik tipů,“ řekl Dvořák.

Počet tvůrčích skupin i kreativních producentů se může v průběhu roku měnit v závislosti na potřebách České televize, tvůrčím potenciálu současných i nově vznikajících skupin a úspěšnosti realizovaných projektů. Součástí projektového týmu bude vždy i výkonný producent, což je pracovník zařazený do úseku výroby. Ten garantuje dodržování všech pravidel souvisejících s výrobou pořadů a je nejbližším spolupracovníkem kreativního producenta pro činnosti související se sestavováním rozpočtů a vlastní realizací díla.

K systému tvůrčích skupin se nyní Česká televize vrací pod vedením nového generálního ředitele Dvořáka. Už dříve v ní existoval za vedení prvního generálního ředitele, kterým byl Ivo Mathé, poté televize přešla na redakční systém. Pro užší výběr zájemců o vedení tvůrčích skupin Česká televize sestavila čtyři hodnotící komise, členy všech čtyř jsou ředitelka vývoje programu a programových formátů Jana Kasalová a ředitel výroby Václav Myslík, které vždy doplnili čtyři nezávislí odborníci.