České firmy podceňují bezpečnost IT, ukázal výzkum

Hacker (ilustrační foto)

Hacker (ilustrační foto) Zdroj: Archiv Euro

Přibližně sedm z deseti IT expertů v Česku neřeší softwarové zabezpečení firmy či instituce. Vyplývá to ze zprávy Kaspersky Lab a B2B International Global Corporate IT Security Risks 2013. Průzkumu se zúčastnily celkem tři tisíce podnikových profesionálů z 24 zemí, včetně České republiky.

Situace je podle výsledků alarmující v oblasti vzdělávání. Jen necelá třetina institucí a organizací z tohoto oboru si jistá, že vynakládá dostatek financí na bezpečnostní opatření v IT. Jak ukazuje výsledná zpráva, ještě závažnější situace je ve vládních a obranných organizacích. Údajně dvě třetiny jsou v neustálém nebezpečí, že přijdou o citlivá data.

Na šifrované telefony už nezbývají peníze

Studie ukázala, že dotázané firmy dostatečně neinvestují do ochrany mobilních zařízení. Důvodem je většinou nedostatek finančních prostředků, polovina z dotazovaných firem nemá podle svých slov odpovídající prostředky (v Česku jsou to více než dvě třetiny).

Bezpečnostní incident v devíti z deseti případů

Jak upozorňuje zpráva, více než 90 procent společností zaznamenalo v posledních 12 měsících alespoň jeden externí bezpečnostní incident, přes 80 procent pak interní. Úspěšný cílený útok může firmu ve finančních ztrátách a dodatečných nákladech přijít až na 2,4 milionu dolarů, tvrdí závěrečná zpráva. Přesto téměř třetina firem se domnívá, že náklady na ochranu kybernetické bezpečnosti jsou vyšší než potenciální ztráty.