Český Google roste dvouciferným tempem

Google News

Google News Zdroj: profimedia.cz

České pobočce internetového giganta Google se daří. Obrat jejího hlavního byznysu, tedy prodeje reklamy a dalších služeb, roste letos stejně jako loni o desítky procent. Podle kvalifikovaných odhadů Google loni v Česku utržil kolem 1,5 miliardy korun. Tyto peníze česká pobočka, která funguje jako obchodní zastupitelství, neúčtuje přímo a v celém objemu. Nejprve putují do irského Googlu v Dublinu. Ten pak spolu s americkou matkou posílá českým kolegům zpět odměny z prodeje.

„Lokální výsledky nekomentujeme. Můžeme ale potvrdit, že letos v Česku pokračujeme v dvouciferném růstu v rámci on-line reklamy ve vyhledávání. Intenzivně roste zájem o reklamu i cloudové služby ze strany malých a středních firem,“ uvedla šéfka komunikace Google CR Jana Zichová.

Tempo obchodní expanze se dá odhadnout i z výroční zprávy firmy. Vloni utržila 297 milionů korun, meziročně o 89 procent více. Zisk se zvedl na dvojnásobných 17,1 milionu korun. Vzhledem k nastavení finančních toků je to jen zlomek peněz, které domácí inzerenti a firmy utratili za služby Googlu.

Podle výroční zprávy Google CR se de facto jedná o odměny za „prodej obchodních a marketingových služeb Google Ireland a prodej služeb v oblasti marketingového výzkumu a vývoje Google Inc.“.

Společnost Google od otevření pobočky v roce 2006 uvedla na český trh zhruba stovku lokalizovaných služeb pro české uživatele, kupříkladu Mapy Google, on-line kancelář Dokumenty Google, Překladač Google, video portál YouTube, prohlížeč Google Chrome nebo operační systém Android.

Příznivé období zažívá také největší konkurent českého Googlu, miliardáře Iva Lukačoviče. Loňské tržby Seznamu v meziročním srovnání vzrostly o devatenáct procent na 2,68 miliardy korun a provozní zisk překonal jednu miliardu korun.