Český rozhlas otevře ještě před olympiádou zpravodajský post v Londýně

Londýn - Big Ben

Londýn - Big Ben

Český rozhlas (ČRo) otevře ještě před letní olympiádou v Londýně zdejší stálý zpravodajský post. Pozici by měl obsadit bývalý zpravodaj ČRo v Berlíně a donedávna šéf zahraniční redakce ČRo1 – Radiožurnálu Jiří Hošek. Rozhlas tak opět rozšiřuje síť svých zahraničních zpravodajů poté, co k letošnímu prvnímu lednu zrušil post zpravodaje v Paříži.

Vedení rozhlasu zatím nechce připravované změny komentovat s ohledem na dosud neuzavřená jednání o rozpočtu instituce na příští rok. „Je pravda, že se bude poněkud měnit plán obsazování zpravodajských postů,“ řekla deníku E15 ředitelka zpravodajských stanic ČRo Hana Hikelová. „Zatím však nemůžeme potvrdit obsazení žádného konkrétního místa, protože vše ještě není rozpočtově doladěné. Změny ale budeme komunikovat do konce roku,“ dodala ředitelka.

Český rozhlas má v současnosti osm zahraničních zpravodajů. Působí na Slovensku, v Polsku, Německu, Rusku, v Bruselu, ve Spojených státech, na Blízkém východě a v jihovýchodní Asii. Další zhruba desítku zemí pokrývá prostřednictvím svých stálých spolupracovníků.

V červenci byl generálním ředitelem Českého rozhlasu zvolen Peter Duhan, který ve volbě porazil svou protikandidátku Hanu Hikelovou. Duhan přislíbil reorganizaci rozhlasu, vznik nové stanice mluveného slova, snížení počtu top managerů z devíti na čtyři, stejně tak i ředitelů na druhé úrovni z jedenadvaceti na devět. Duhan chce také celkově snížit počet zaměstnanců rozhlasu z 1500 na 1100 a rovněž se hodlá zasadit o efektivnější výběr koncesionářských poplatků přes advokátní kancelář.