Čína se letos stane největším trhem s chytrými telefony

Chytré telefony

Chytré telefony Zdroj: CTK

Čína v letošním roce překoná Spojené státy a stane se největším trhem s chytrými telefony na světě. Vyplývá to z odhadu, který dnes zveřejnila výzkumná společnost IDC. IDC očekává hlavně růst poptávky po levnějších modelech s operačním systémem Android firmy Google.

Podíl Číny na celosvětovém trhu s chytrými telefony se má letos zvýšit na 26,5 procenta z loňských 18,3 procenta. Podíl USA naopak klesne na 17,8 procenta za 21,3 procenta.

Prodej v Číně podporuje dostupnost přístrojů Android v ceně do 100 dolarů (2000 korun) díky silné konkurenci mezi prodejci. IDC počítá s tím, že prodej telefonů podpoří i čínští mobilní operátoři dotovanými přístroji. V USA růst prodeje naopak zpomalí, protože chytré telefony zde tvoří již většinu prodávaných přístrojů.

Největším výrobcem telefonů s Androidem na světě je jihokorejský Samsung Electronics, který je také jedničkou na čínském trhu. Za ním se v Číně drží místní firmy, jako Huawei Technologies, ZTE a Lenovo Group.

Třetím největším trhem s chytrými telefony na světě je Británie s podílem na trhu 4,5 procenta. Podíl Indie má letos činit 2,5 procenta, do roku 2016 má však stoupnout na 8,5 procenta, napsala agentura Reuters.