Cinemart vytěsnil menšinové akcionáře

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Distribuční společnost Cinemart, jež 1. března převzala distribuci filmů studií Universal Pictures, 20th Century Fox, DreamWorks Animation a Paramount do tuzemských kin, čímž se zařadila mezi hlavní hráče na trhu, výrazně zjednodušila majetkovou strukturu. Firma, v níž dosud rozhodující podíl téměř 99 procent vlastnil Aleš Tříska, vykoupila podíly menšinových akcionářů. Rozhodla o tom březnová valná hromada firmy.

„Cílem vytěsnění menšinových akcionářů je snaha o koncentraci akcií. Cinemart je malá společnost jak počtem zaměstnanců, tak výší základního kapitálu, na kterou lze použít termín společnost rodinného typu. Velký počet akcionářů, kteří až na jednoho nejeví o společnost zájem, není žádným přínosem,“ uvedl Tříska. Menšinoví akcionáři se například mnoho let nezúčastnili žádné valné hromady. „Takže ani nevíme – vzhledem k tomu, že společnost má akcie na doručitele v listinné podobě – kdo je akcionářem. Známe pouze jediného, který se všech akcí společnosti aktivně zúčastňuje,“ dodal.

Rozhodnutí co nejvíce koncentrovat cenné papíry padlo podle Třísky před mnoha lety, rozhodně tedy nesouvisí s letošními aktivitami společnosti. Cinemart, která dodává na tuzemský trh divácky náročnější snímky a provozuje artové kino Evald, totiž letos převzala také distribuci snímků od distributora Bontonfilm ze skupiny CME. Patrně se tak zařadila do první trojky tuzemských filmových distributorů.

O dlouholetém plánu koncentrace akcií svědčí rovněž to, že akcie Cinemartu byly systematicky vykupovány na veřejných trzích, popřípadě přímo od institucionálních akcionářů, v průběhu dvou desetiletí. Poslední, téměř patnáctiprocentní balík akcií byl získán na veřejné dražbě nevyzvednutých akcií. Po této dražbě získal většinový akcionář podíl téměř 99 procent. „Tato dražba se konala v únoru 2012, tedy v době, kdy nebylo možné o spolupráci se jmenovanými studii ani uvažovat,“ podotkl Tříska.