ČT3 pro děti. Vize kandidáta na ředitele ČT Dvořáka

ČT3, koláž

ČT3, koláž

Bývalý generální ředitel TV Nova a jeden z kandidátů na generálního ředitele České televize Petr Dvořák chce v případě svého vítězství snížit náklady na provoz televize a vytvořit kanál zaměřený na děti a vzdělávání. Vyplývá to z jeho projektu zveřejněného na serveru Česká média. Na generálního ředitele kandiduje celkem 32 lidí. Ostatní projekty zatím nebyly zveřejněny.

Dvořák by nejpozději do konce roku 2012 zavedl tematický kanál ČT3 zaměřený na dětskou tvorbu a vzdělávací pořady. Financovaný by byl z úspor. Investiční náklady na spuštění kanálu by neměly přesáhnout 35 až 45 milionů korun, roční provozní náklady odhaduje Dvořák na 120 milionů korun.

V hospodaření televize by Dvořák v příštích dvou až třech letech chtěl uspořit minimálně sedm až deset procent režijních nákladů a čtyři až šest procent osobních nákladů. Upozornil, že po ukončení vysílání reklamy na kanálech ČT1 a ČT24 nebude mít televize téměř možnost uplatňovat odpočet daně z přidané hodnoty. Tím se jí výrazně budou zvyšovat náklady na výrobu pořadů ve srovnání s komerčními televizemi. Podle Dvořáka by bylo vhodné dojednat s poslanci změnu zákona.

„V oblasti tvorby a vlastní výroby plánuji změnit dosavadní způsob práce a navázat na osvědčený producentský systém s nezbytnou programovou specializací, využívaný Českou televizí již v minulosti,“ uvedl.

Producentské skupiny by měly omezený počet stálých zaměstnanců. Vedl by je producent zodpovědný za obsahovou i produkční část vyráběného pořadu. V rámci vyhledávání námětů by Dvořák zavedl po vzoru BBC tzv. producentské dny, na kterých by tvůrci mohli managementu televize nabízet projekty.

O post ředitele ČT bojuje 32 kandidátů

Kromě Dvořáka kandidují na post šéfa ČT například výkonný ředitel hudební TV Óčko Hynek Chudárek, výkonný ředitel ČT 24 Roman Bradáč, bývalý generální ředitel vydavatelství Economia Michal Klíma nebo režisér a producent Fero Fenič.

Petr Dvořák, Roman BradáčPetr Dvořák, Roman Bradáč|E15kandidátikandidáti|E15

Rada ČT je chce vyzvat, aby mohla jejich projekty publikovat na webových stránkách televize. Doposud se tam ale neobjevily. Nástupce Jiřího Janečka, který se rozhodl ke konci srpna odejít ze zdravotních důvodů, vybere rada 21. září. Ještě předtím, ve středu 7. září, zúží Rada ČT počet kandidátů na pět.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.