Čtečka Wooky míří na burzu

čtečka

čtečka Zdroj: profimedia.cz

Společnost Wooky se chystá vstoupit na nový trh pražské burzy Start. Bude tak prvním podnikem na parketu vytvořeném pro malé a střední firmy. Vyplývá to z dokumentů, které má deník E15 k dispozici. Obchodování s akciemi firmy Wooky by mělo začít v červenci.

„Od našich členů, garantů trhu, Raiffeisenbank a Cyrrus máme informace, že zájem o trh Start mezi jejich klienty je. Konečně to byl také důvod pro vznik trhu. Žádná konkrétní jména vám však nejsem schopen sdělit,“ reagoval na přímý dotaz mluvčí pražské burzy Petr Kovařík. Podle informací redakce však Wooky již požádala pražskou burzu o přijetí emise k obchodování na trhu Start.

Wooky, která se zabývá prodejem elektronických knih a časopisů, chce za jedenáctiprocentní podíl získat až 50 milionů korun. Privátní úpis, který vede jeden z garantů trhu Start, Raiffeisenbank, začal toto pondělí a potrvá do 10. července. Pokud bude 50 milionů dosaženo dříve, banka přestane přijímat objednávky.

Firma vydá maximálně milion kusů akcií v nominální ceně 50 korun. Úspěšný úpis by mladou firmu ocenil na 454,54 milionu korun. Na burze se mají prodávat nově vydané akcie, nejde tak o exit současného vlastníka. Majitel v rámci úpisu také zvýší základní kapitál o 6,05 milionu korun ze současných dvou milionů. Získané prostředky chce firma využít k dalšímu blíže nespecifikovanému rozvoji.

Firma je klasickým start-upem, sází tedy spíše než na současnou hodnotu firmy na její budoucí expanzi. Wooky loni podle účetní závěrky utržila 17,8 milionu korun a skončila ztrátou 77 tisíc korun. Firma uvádí aktiva šestnáct milionů korun. O rok dříve hospodařila v zásadě s nulou.

Zádrhel může nastat z povahy úpisu. Privátní úpis dovoluje oslovit nanejvýš 149 investorů. Ti by tedy museli investovat průměrně přes 335 tisíc, Raiffeisenbank však nestanovila minimální výši investice. Pokud by mělo být osloveno více investorů, musela by firma vydat tradiční prospekt emitenta, což by úpis prodražilo a pozdrželo.

Čtěte také:

Českým knižním trhem zamává elektronická revoluce

Břetislav Janoušek: E-knihy jsou u nás zatím marginálie

Pražský Svět knihy objevuje umění Saúdské Arábie i e-knihy

„Wooky nabízí univerzální platformu pro prodej elektronického obsahu (zejména knih a interaktivních časopisů) na českém a slovenském trhu,“ píše ve svém dokumentu. Společnost nabízí aplikaci pro chytré telefony, vlastní tablety s Androidem a nově i čtečku elektronických knih. Je to tedy kombinace velkoobchodu, maloobchodu a distribuce včetně vlastních hardwarových a softwarových čteček.

Pražská burza představila trh s názvem Start, určený pro malé a střední firmy, teprve minulý týden. Reagovala tak na situaci, kdy právě tyto podniky leckdy velmi komplikovaně získávají bankovní financování na nové projekty, a přitom představují důležitý segment ekonomiky.

Start láká na minimální administrativní náročnost vstupu na trh a nízký poplatek za přijetí emise – pouhých deset tisíc korun. Patří přitom k neregulovaným trhům, což emitentům umožňuje místo tradičního prospektu emise vypracovat pouze jednodušší informační dokument.

Pro a proti úspěchu Wooky

plusy

» zaměření na český a slovenský trh

» distribuční smlouvy s velkými českými vydavateli (Euromedia Group)

» smlouvy s velkoobchody bux.cz či Neoluxor

» podpora rozšířeného formátu epub (užívají jej i tablety včetně iPad)

minusy

» velký počet kvalitních čteček na trhu

» dominance Amazon Kindle u cílové skupiny

» zpochybňovaná kvalita fyzických čteček

» nízká technologická gramotnost v cílovém regionu