Čtvrtletní zisk Lenovo Group vzrostl na dvojnásobek

Lenovo, počítače, notebooky, IT

Lenovo, počítače, notebooky, IT

Zisk čínské společnosti Lenovo Group, která je třetím největším prodejcem osobních počítačů na světě, stoupl v posledním čtvrtletí na dvojnásobek a její podíl na světovém trhu vzrostl. Vyhlídky do dalšího období jsou ale vzhledem k nejistotám v globální ekonomice nejasné, sdělila dnes firma.

Čistý zisk Lenova vzrostl v prvním čtvrtletí firemního finančního roku, tedy za tři měsíce do konce června, na 108,8 milionu dolarů (1,85 miliardy korun) ze zhruba 55 milionů USD o rok dříve. Analytici podle agentury Reuters čekali v průměru výsledek 78,6 milionu dolarů. V předešlém čtvrtletí se zisk Lenova meziročně ztrojnásobil na 42,1 milionu dolarů.

Lenovo je největším producentem osobních počítačů v Číně s podílem 31,7 procenta. Na globálním trhu se podíl firmy v posledním čtvrtletí zvýšil na 12,2 procenta z 9,9 procenta v prvních třech měsících tohoto roku. Čína se na tržbách Lenova podílela 48 procenty, další rozvojové trhy 18 procenty a zbytek připadal na vyspělé trhy.

Výhled do nejbližší budoucnosti negativně ovlivňuje oslabování americké a evropské ekonomiky spolu s přesunem na trhu, kde spotřebitelé přecházejí od osobních počítačů k mobilním zařízením. Lenovo na to reaguje svými tablety Lepad a chytrými telefony Lephone.

Lenovo konstatovala, že světový trh osobních počítačů se v posledním čtvrtletí mírně zlepšil a vrátil se k růstu. „Problémem pro světovou poptávku po osobních počítačích však zůstává tempo globálního ekonomického oživení a pokračující dluhová krize v západní Evropě,“ sdělila firma. Vyjádřila ale přesvědčení, že se jí bude svým růstem nadále dařit překonávat světový počítačový trh.Lenovo se mezi největšími světovými prodejci počítačů etablovala před šest lety, když koupila divizi osobních počítačů od americké IBM. V červenci firma koupila německého výrobce Medion, což byla její druhá největší akvizice.