Deutsche Telekom zvažuje propouštění, v ohrožení je 12 tisíc lidí

T, T-Mobile, Deutsche Telekom

T, T-Mobile, Deutsche Telekom

Telekomunikační obr Deutsche Telekom uvažuje o výrazné redukci počtu zaměstnanců. Odejít by mohla téměř desetina ze 125 tisíc pracovníků, firma tak chce posílit zisk.

Šéf Deutsche Telekom Timotheus Hoettges chce zmenšit oddělení zabývající se vnitřní kontrolou, uvádí jeden ze zdrojů agentury Bloomberg. Podle dalšího zdroje chce firma příští rok snížit i počet externích spolupracovníků. Toto opatření by jen v roce 2013 mělo ušetřit 100 milionů eur v divizi firemních klientů T-Systems.

Mluvčí Deutsche Telekom Philipp Schindera uvedl, že žádný nový plán propuštění není na pořadu dne. Společnost podle něj přehodnocuje rozvržení pracovních sil uvnitř podniku a v případě, že v některých odděleních objeví přebytečné zaměstnance, snaží se jim najít pozici na jiných místech uvnitř firmy.

Rozsáhlejší propuštění nechystá ani česká dcera Deutsche Telekom. „Optimalizace počtu a struktury zaměstnanců probíhá průběžně, a to již po několik posledních let. Letos jsme například zrušili na 70 manažerských pozic. Snaha o úspornost a efektivitu bude pokračovat i v dalších letech,“ uvedla pro E15.cz mluvčí českého T-Mobilu Martina Kemrová.

Německý telefonní operátor letos už jeden plán redukce počtu zaměstnanců zahájil. Do roku 2015 by z administrativního centra v Bonnu mělo odejít 1300 lidí, neboli 40 procent všech jeho pracovníků. Také omezování spolupráce s externími firmami už začala. Deutsche Telekom neprodloužila pětiletý kontrakt na údržbu sítí s Nokia Siemens Networks, kde kvůli tomu přijde o práci přes tisíc zaměstnanců.

Deutsche Telekom se v letošním třetím čtvrtletí propadla do ztráty 6,9 miliardy eur, zatímco ve stejném období loňského byla v černých číslech. Hlavním problémem je podle vedení firmy produktivita zaměstnanců. Zatímco průměrný zaměstnanec Deutsche Telekom vytvoří roční tržby 249 tisíc eur, průměr u západoevropských telefonních operátorů dosahuje 359 tisíc eur.

Akcie Deutsche Telekom v posledních pěti letech:Akcie Deutsche TelekomAkcie Deutsche Telekom | bruner@mf.cz