Díky VDSL stoupla rychlost internetu na pevných linkách o 84 procent

Internet

Internet

Rychlost internetu v České republice přes pevné linky se po zavedení technologie VDSL v červnu meziročně zvýšila o 84 procent na průměrných téměř 8,5 megabitu za sekundu. Kabelový internet naopak s průměrnou rychlostí 12,6 Mbit/s proti loňsku ztratil sedm procent. Vyplývá to z měření odborného serveru DSL.cz.

Technologii VDSL zavedla Telefónica pro své maloobchodní zákazníky i ostatní operátory letos v květnu. Nabízené rychlosti přes VDSL se proti dosud používanému ADSL zvýšily z předchozích osmi a 16 Mbit/s na 16 a 25 Mbit/s. Skutečně dosahované rychlosti VDSL jsou nicméně u pomalejší varianty na 66 procentech nabízených rychlostí a u rychlejší verze na 53 procentech. Podobné to bylo u ADSL.

V mobilních sítích 3G společnostem T-Mobile a Telefónica proti předchozímu měsíci rychlost klesla. U nejrychlejšího T-Mobilu se rychlost snížila o 12 procent na 2,4 Mbit/s, u Telefóniky klesla o tři procenta na průměrných 1,8 Mbit/s. Síť Vodafonu naopak zrychlila o procento na 2,1 Mbit/s. Průměrná rychlost v bezdrátových sítích Wi-Fi se v červnu pohybovala kolem 6,2 Mbit/s. Připojení po optických kabelech nabízelo rychlost v průměru 25,7 Mbit/s, což je o procento méně než v květnu.