Díra na trhu? Rusové vyvinuli tablet pro vojáky

RoMos

RoMos Zdroj: profimedia.cz

Apple má novou, nečekanou konkurenci. Není to Samsung ani Nokia, ale RoMos. Tak zní název prototypu nového tabletu, který vyvinuli ruští vědci a ve čtvrtek ho představili vicepremiérovi Dmitriji Rogozinovi. Jedná se o vůbec první ruský tablet.

„RoMos“ je zkratka pro ruský mobilní operační systém. Ten byl vytvořen na motivy systému Android od firmy Google, uvedla agentura Interfax. Ruský tablet má být uveden na trh do konce roku, jeho hlavním zákazníkem ale bude ruská armáda.

„Budou dvě verze, běžná a vojenská, která bude nárazu a voděvzdorná,“ řekl Andrej Starikovskij, ředitel týmu vědců z Národního výzkumu jaderné univerzity, která přístroj vyvinula. Podle Starikovského má být tablet využíván jako počítač pro vojáky v poli. Jeho hlavní funkcí má být šifrovat data, ukládat šifrovací klíče a mapy a také poskytovat vojsku navigační systém. Vojen ská verze bude také obsahovat Glonass, ruskou alternativu americké navigace GPS.

Ochrana před zvědavým Googlem

Hlavním specifikem přístroje je jeho vysoká ochrana osobních dat uživatele. Ten má být podle tvůrců RoMosu chráněn před zvědavým okem vyhledávače Google. „Google market jsme vyřadili z bezpečnostních důvodů,“ uvedl Starikovskij. „Operační systém má plnou funkčnost systému Android, ale neobsahuje možnost tajně odesílat osobní data uživatele do centrály Googlu,“ dodal.

RoMos se bude vyrábět v Rusku, většinu komponentů ale dodají zahraniční výrobci. Základní verze se má prodávat za 15 tisíc rublů (asi 9100 korun). V září 2010 představil státní Ruský technologický svaz prototyp ruského smartphonu. Tehdejší prezident Dmitrij Medveděv tehdy slíbil, že přístroj bude konkurovat populárnímu iPhonu od firmy Apple.