Disney viní Francii z diskriminace. Novinku tam uvede rovnou na Disney+

Divnosvět (Strange World)

Divnosvět (Strange World) Zdroj: Disney

Společnost The Walt Disney Company potvrdila datum spuštění své streamovací služby Disney+, která bude dostupná pro české uživatele od 14. června 2022.
Nová streamovací platforma Disney+ startuje v Česku 14. června.
3
Fotogalerie

Filmový gigant Disney protestuje proti francouzským filmovým zákonům a již uvedl, že se svou animovanou novinkou Divnosvět vynechá francouzská kina. V premiéře jej uvede na své streamovací platformě Disney+.

Americkému studiu vadí francouzská pravidla, která filmaře nutí čekat sedmnáct měsíců od premiéry v kinech, než mohou začít novinky vysílat na svých streamovacích platformách – a ještě k tomu dočasně. Ve Francii jsou filmy čtyři měsíce po svých kinopremiérách distribuovány nejprve na DVD a Blu-ray discích.

Po dalších dvou měsících mohou zamířit na placený Canal+. Na Disney+ se mohou podívat teprve až sedmnáct měsíců po premiéře. Disney je navíc může mít ve své nabídce pouhých pět měsíců, než snímky uvedou zdarma vysílané kanály jako TF1 a France 2. Na Disney+ se filmy mohou vrátit až tři roky po premiéře (viz tabulka níže). 

„Divnosvět bude k dispozici všem francouzským předplatitelům Disney+, přičemž vynechá francouzská kina. Přestože desetiletí podporujeme francouzskou kinematografii, nová, těžkopádná mediální posloupnost jde proti spotřebitelům a vystavuje nás zvýšenému riziku pirátství. I nadále se budeme rozhodovat film od filmu a podle jedinečných podmínek každého trhu,“ uvedla společnost na serveru engadget.com.

Strange World (trailer)

Video placeholde
• Walt Disney Animation Studios

Nový filmový zákon platí od letošního roku a před jeho schválením byla situace pro streamovací kanály ještě horší. Termínová okna pro uvádění novinek byla totiž delší. Disney+ ale protestuje, protože nová pravidla upřednostňují konkurenční Netflix a dávají mu kratší patnáctiměsíční okno, než se filmy mohou objevit v jeho streamovací službě. Studiu vadí i to, že zákony neberou v úvahu novou podobu konzumace obsahu po covidové éře.

„Domníváme se, že posloupnost uvádění filmů v různých médiích není pro spotřebitele přívětivá, ani nevytváří vyvážený rámec mezi různými hráči ve francouzském audiovizuálním ekosystému. To je frustrující. Zvyšujeme investice do vytváření původního francouzského obsahu a francouzská legislativa nás diskriminuje,“ řekl zástupce společnosti Disney. Francouzské ministerstvo kultury se k problému nevyjádřilo.

Ministerstvo kultury a tamější regulační orgán CNC podle filmařů žonglují s potřebami studií, streamovacích služeb a spotřebitelů. Zároveň se snaží podporovat místní produkci a původní francouzský obsah celkově. V poslední době se v zemi natáčely četné produkce jako Emily ve Francii. Ve stejné době se původní francouzské seriály jako Lupin od Netflixu a Call My Agent staly hity v USA i jinde po celém světě. 

Do České republiky přichází Disney+ letos 14. června.

Pravidla pro distribuci filmů ve Francii (po premiéře v kinech) 

Způsob vysílání

Start po premiéře 

(2022)

Start po premiéře

(před 2022)

Fyzické nosiče – prodej a půjčování (DVD, VOD, Blu-Ray)4 měs.4 měs.
Canal+6 měs.8 měs.
Netflix15 měs.36 měs.

Amazon Prime

Disney+

17 měs.36 měs.
Kanály TF1 a France222 měs.30 měs.