Do Vratislavi přichází Dolby Laboratories

Dolby Laboratories

Dolby Laboratories Zdroj: Dolby Laboratories

Americký specialista v oblasti audio techniky Dolby Laboratories otevře v dolnoslezské metropoli Vratislavi své nové výzkumné a vývojové centrum. Mělo by připravovat technologie Dolby pro využití v mobilních telefonech, tabletech nebo přehrávačích Blu-ray disků. Vratislavské centrum se otevře v již stojících budovách Green Towers v září a ihned zaměstná sto lidí. Během několika let by se toto číslo mělo zpětinásobit. Náklad investice nebyl zveřejněn.

„Volba sídla byla velmi obtížná,“ sdělil výkonný zástupce šéfa pro výrobu a technologie Dolby Mike Rockewell. Důležité bylo najít nejlepší inženýry, ale také perspektiva spolupráce s potenciálními lokálními partnery a dodavateli. „Význam mělo i to, že Vratislav je důležitým kulturním a obchodním centrem střední Evropy s dobrou dopravní infrastrukturou,“ doplnil Rockewell. Dolby chce velmi intenzivně spolupracovat s vratislavskými vysokými školami. „Studenty Polytechniky Vratislav a Vratislavské univerzity chceme připravit na spolupráci s nejlepšími světovými odborníky,“ řekl Andreas Spechtler, který je odpovědný za marketing a prodej v Evropě a Africe.

Firma, založená v roce 1965 Rayem Dolbym v Anglii, vyvinula metodu redukce hluku a systém vícekanálového zvuku, který nevyužívali jen profesionálové, ale již léta se dodávají i do většiny audio přístrojů.

Mezi tuctem měst, která se o Dolby ucházela, byly i Budapešť, Praha a Vilnius, uvádí portál Wroclaw.pl. „Jsme město, které investuje do své budoucnosti,“ zdůraznil vratislavský starosta Rafał Dutkiewicz. První výzkumné centrum ve Vratislavi otevřela v roce 2000 firma Siemens. Pak následovaly Cap Gemini, Hewlett Packard, Google, IBM, Ernst & Young a konečně Dolby.

Značka Dolby Označení Dolby B NR s charakteristickým logem firmy je na všech Hi-Fi soustavách s kazetovým přehrávačem a na většině nahraných audiokazet. Dolby Stereo a Pro Logic se staly standardem pro analogové vícekanálové zvukové systémy. V digitální éře přišly Dolby Digital, Digital Plus, Virtual Speaker a TrueHD. Před několika lety koncern vyvinul též metodu 3D projekce Dolby 3D Digital Cinema (dnes jednoduše Dolby 3D).

Autor je spolupracovníkem redakce