Dva hráči z USA končí v byznysu s přenosem dat. Zákazníky přetahuje český internetový dravec

Zdeněk Cendra, zakladatel a majitel CDN77

Zdeněk Cendra, zakladatel a majitel CDN77 Zdroj: E15

Internetová společnost CDN77 podnikatele Zdeňka Cendry má v posledních dnech napilno. Dva její američtí konkurenti oznámili, že se stahují z byznysu, kde Češi působí, a sice z poskytování serverové infrastruktury pro doručování dat přes internet. Lumen Technologies, dříve známá jako CenturyLink, a StackPath sice své zákazníky prodaly obrovi Akamai, CDN77 ale začala některé z nich úspěšně přetahovat.

CDN77 provozuje takzvanou Content Delivery Network (CDN). Sítě tohoto typu tvoří jednu z klíčových součástí internetu. Jde o celosvětovou soustavu serverů sloužících pro doručování dat. Pokud například Google potřebuje dodat videa z YouTube uživatelům v České republice, využije k tomu lokální CDN uzel, aby se data načítala co nejrychleji.

Na trhu s CDN působí několik dominantních hráčů, jako jsou Akamai, Amazon CloudFront, Cloudflare, Microsoft Azure CDN nebo Google Cloud CDN. Do toho se derou menší poskytovatelé jako právě CDN77, kteří často vynikají velkou pružností a lepším zákaznickým servisem.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!