Elon Musk koupil Twitter. Za sociální síť zaplatí 44 miliard dolarů

Elon Musk koupil sociální síť Twutter.

Elon Musk koupil sociální síť Twutter. Zdroj: Reuters

Elon Musk.
Elon Musk koupil Twitter.
3
Fotogalerie

Americký miliardář Elon Musk se dohodl, že koupí internetovou společnost Twitter za 44 miliard dolarů (zhruba jeden bilion korun). Musk tak získá kontrolu nad vlivnou sociální sítí používanou miliony lidí na celém světě. Po dokončení transakce budou akcie Twitteru staženy z burzy, na kterou vstoupily v roce 2013.

Musk již začátkem dubna oznámil, že koupil v Twitteru zhruba devítiprocentní podíl. V polovině dubna pak přišel s nabídkou na převzetí celého podniku. Firma dnes uvedla, že její správní rada transakci jednohlasně schválila. Nyní musejí dohodu ještě odsouhlasit akcionáři a regulátoři.

„Podle podmínek dohody obdrží akcionáři Twitteru za každou kmenovou akcii 54,20 dolaru v hotovosti,“ uvedla dnes firma. Akcie podniku dnes posílily o téměř 5,7 procenta a uzavřely obchodování na 51,70 dolaru.

Podle Muska je nutné, aby byl Twitter převeden do soukromého vlastnictví, aby se mohl rozvíjet a stal se skutečnou platformou pro svobodné vyjadřování.

„Svoboda projevu je základem fungující demokracie a twitter je digitální náměstí, na kterém se diskutuje o zásadních věcech pro budoucnost lidstva,“ uvedl Musk v dnešní tiskové zprávě společnosti Twitter. „Twitter má obrovský potenciál. Těším se, že budu s touto firmou a s uživatelskou komunitou pracovat na jeho využití,“ dodal.

Kdo je Elon Musk?

Video placeholde
Kdo je Elon Musk • Videhub

Budoucnost twitteru je nejistá

Vedení twitteru neví, jakým směrem se bude platforma ubírat, když nad ní získá kontrolu nejbohatší muž planety Elon Musk. Podle médií to řekl výkonný ředitel twitteru Parag Agrawal, když mluvil se zaměstnanci po oznámení dohody o prodeji firmy Muskovi. Uznal, že pro část z více než 5000 pracovníků je vývoj znepokojivý, zatímco čelil otázkám ohledně financí nebo možných změn ve firmě. Zaměstnanci své pocity dávali najevo i v rozhovorech s novináři, kteří popisují spíše negativní reakce uvnitř společnosti.

„Vím, že to je významná změna a že pravděpodobně vstřebáváte, co to znamená pro vás i pro budoucnost Twitteru,“ uvedl Agrawal ve vzkazu zaslaném podřízeným. Očekává se, že převzetí bude hotové do několika měsíců.

Podrobnosti ohledně jeho plánů, které se patrně týkají moderování obsahu i transparentnosti platformy, ovšem nejsou jasné, což reflektují i slova Agrawala. „Až bude dohoda uzavřená, nevíme, jakým směrem platforma půjde,“ řekl zaměstnancům podle agentury Reuters.

Musk je šéfem automobilky Tesla a nejbohatším člověkem na světě. Časopis Time i ekonomický list Financial Times jej loni v prosinci vyhlásily osobností roku.

Bílý dům se k dohodě o převzetí společnosti Twitter odmítl vyjádřit. Upozornil nicméně, že prezidenta Joea Bidena dlouhodobě znepokojuje síla sociálních médií a jejich schopnost šířit dezinformace.

Sociální síť Twitter byla pro veřejnost otevřena před téměř 16 lety, 15. července 2006. Umožňuje uživatelům posílat a číst příspěvky zaslané jinými uživateli, známé jako tweety.