Éra čtvrté generace PlayStationu pomalu končí, konzole ale vydělává nejvíc ve své historii

PlayStation 4

PlayStation 4 Zdroj: profimedia

Společnost Sony zvýšila prognózy pro druhé čtvrtletí v řadě hlavně díky plejádě herních hitů, které posilují byznys okolo herní konzole PlayStation.

Divize PlayStation s konzolí PS4 je aktuálně nejvýdělečnější součástí společnosti Sony. Její provozní zisk v posledním kvartálu vzrostl oproti stejnému období v loňském roce o 65 procent na 91 miliard jenů, 18,3 miliardy korun, což představuje třetinu všech příjmů společnosti. „Tento rok bude pro PlayStation nejlepší z hlediska prodejů herní konzole, exkluzivních her pro ni i její celkovou ziskovost,“ uvedl pro agenturu Bloomberg japonský technologický analytik Damian Thong.

Provozní zisk společnosti Sony pro letošní fiskální rok, který začal v březnu, byl podle Bloombergu původně odhadován na 670 miliard jenů, tedy asi 135 miliard korun, ale společnost odhad díky dobrým výsledkům zvýšila na rekordních 870 miliard jenů. Firma očekává i vyšší výnosy. Původní prognózu zvýšila z 8,6 bilionu na 8,7 bilionu jenů (1,75 bilionu korun).

V zářijovém kvartálu vykázala společnosti provozní zisk 239 miliard jenů. Výnosy za stejné období činily 2,2 bilionu jenů (444 miliard korun).

Videoherní divizi firmy se daří hlavně díky obrovskému úspěchu her vyvíjených exkluzivně pro herní platformu PlayStation. Například hru God of War si během prvních tří dnů v distribuci koupilo 3,1 milionu lidí, nejvíce ze všech titulů z produkce studia Sony. Její rekordní prodeje pak ještě překonal zářijový Spider-Man, kterého se za první tři dny prodalo dokonce 3,3 milionu kopií. Pro srovnání: vydavatelům české hry Kingdom Come: Deliverance trval prodej milionu kopií celý týden.

Sony má před sebou zřejmě i silný prosincový kvartál a to i díky hrám, které si nevyrobí samo. Analytici očekávají rekordní prodeje u říjnového Call of Duty: Black Ops IV a hlavně u Red Dead Redemption II od developera Rockstar, což je podle serveru Metacritic nejlépe hodnocený herní titul letošního roku. Do konce roku budou navíc vydány ještě očekávané herní pecky jako Battlefield V, Fallout 76 a Just Cause 4.

Herní platformě PlayStation se daří i v segmentu free-to-play her, které mohou hráči hrát zdarma, ale aby dosáhli úspěchu, musejí utrácet malé obnosy peněz za vylepšování své postavy a zbraní. Hlavně mezi teenagery je populární Fortnite, která měla premiéru už loni, ale odborníci ji označují za „největší hru roku 2018“. V zářijovém kvartálu se hře dařilo právě díky utrácení hráčů za herní položky, z jejichž prodeje má příjem i Sony.

Éra úspěšné čtvrté verze konzole PlayStation se pomalu blíží ke konci. Herní analytik Michael Pachter očekává, že její nástupce PlayStation 5, který by měl běžet na stejné architektuře, bude představen už příští rok v rámci veletrhu E3 2019. Při pohledu na prodeje her a chystané herní hity to podle něj vypadá, že bude ještě úspěšnější než ta nynější generace.