Sony koupí kontrolní podíl ve vydavatelství EMI. Japonský gigant utratí miliardy dolarů

Sony

Sony Zdroj: profimedia.cz

Japonský technologický a zábavní gigant Sony se dohodl na koupi kontrolního podílu v hudebním vydavatelství EMI Music Publishing za zhruba 2,3 miliardy dolarů (50 miliard korun). 

EMI sídlící v Londýně patří mezi největší hudební vydavatelství na světě a vlastní práva na zhruba dva miliony písniček, včetně nahrávek legendární britské skupiny Queen, napsal server BBC.

Divize Sony Corporation of America podle dohody koupí zhruba 60procentní podíl v EMI od investiční společnosti Mubadala. Podíl Sony v EMI se tak zvýší ze současných 30 procent na 90 procent.

Dohoda podle agentury Reuters představuje největší akvizici společnosti Sony pod vedením nového generálního ředitele Keničira Jošidy. Transakce však ještě musí získat souhlas ze strany regulačních orgánů.

"Jsme nadšeni, že můžeme přivést EMI Music Publishing do rodiny Sony a udržet si pozici jedničky v odvětví hudebního vydavatelství," uvedl Jošida. "Věřím, že tato akvizice bude obzvlášť významným milníkem pro náš dlouhodobý růst," dodal. Sony již podle BBC vlastní práva na zhruba 2,3 milionu písniček, včetně nahrávek skupiny Beatles.