Europoslanci čelí výhrůžkám smrtí kvůli směrnici o autorských právech

Vlajka EU

Vlajka EU Zdroj: profimedia.cz

Nová evropská směrnice zavádějící silnější ochranu autorský práv na internetu budí výrazné emoce. Zástupci největších politických frakcí v Evropském parlamentu uvedli, že internetoví aktivisté často vyhrožují europoslancům smrtí. Proti směrnici lobbují kvůli novým povinnostem také internetoví giganti jako Google či Facebook.

„Za poslední dva týdny jsem od nich dostal 60 000 emailů,“ uvedl německý europoslanec Axel Voss, který má přípravu směrnice na starosti a následně potvrdil, že dostal i výhrůžky smrtí. Podle něj je nepochopitelné, že někteří jeho kolegové podlehli lobbingu technologických firem, přestože jejich argumenty jsou směsí dezinformací a fake news.

Na nátlakové kampani se mocně podílí i společnost Google. Podle socialistické europoslankyně Virginie Rozierové technologický gigant rozeslal médiím, kterým v minulosti poskytl granty, dopis, jehož otištění žádal. Pokud by se tak nestalo, vyhrožoval stažením finanční podpory. V Česku Google v minulosti finančně podpořil například vydavatelství Economia.

„Postupují skrytě, ale je to šokující. Výhrůžkami smrtí už zašli skutečně příliš daleko,“ uvedla Rozierová. Podle ní se Google, Facebook a další snaží prosadit, aby nemusely za svoje činy nést žádnou odpovědnost, tedy zachovat současný stav. „Jde o podporu evropských společností a evropské kreativity,“ hájila přijetí směrnice, o jejímž osudu se bude rozhodovat ve čtvrtek.

Za svoje kolegy se postavil i Jean-Marie Cavada z frakce liberálů (ALDE). Podle něj přijetí směrnice výrazně podpoří svobodnou žurnalistiku, což je předpoklad dobře fungující demokracie. „Už tu dávno nejde jenom o svobodu, tady už jde o demokracii,“ řekl.

Proti směrnici se staví velcí technologičtí hráči včetně českého Seznamu. „Článek 11 omezí přístup k širokému výběru zpravodajského obsahu, článek 13 pro změnu zpomalí, či prakticky zastaví, jakékoliv služby, které v tuto chvíli umožňují nahrávání uživatelského obsahu," tvrdí Věra Průchová ze Seznamu, zastupující společnost v kontaktech se státní správou.

Text vyšel na serveru Info.cz >>>