Evropská unie zahájila řízení s firmou X. Sociální síť podle Bruselu málo potírá dezinformace

Miliardář a majitel sociální sítě X Elon Musk

Miliardář a majitel sociální sítě X Elon Musk Zdroj: Shutterstock, grafika e15

Evropská unie zahájila formální řízení s americkou společností X, dříve známou jako Twitter. Podezírá ji z porušení povinností v boji proti nelegálnímu obsahu a dezinformacím podle nového zákona o digitálních trzích (DMA). V pondělí to podle agentury Reuters uvedl komisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Informaci pak na svém webu zveřejnila Evropská komise. 

Jedná se o první formální řízení podle nových evropských právních předpisů o digitálních službách. Společnost X je součástí skupiny velkých technologických firem, které kvůli nim čelí zvýšené kontrole.

„Doby, kdy se velké online platformy chovaly, jako by byly příliš velké na to, aby si dělaly starosti s pravidly, jsou pryč,“ uvedl evropský komisař pro digitální záležitosti Breton.

Komise oznámila 12. října, pět dní po útocích teroristické organizace Hamás na Izrael, že zahajuje předběžné řízení týkající se nepravdivých informací, násilného a teroristického obsahu a nenávistných projevů namířené proti sociální síti vlastněné miliardářem Elonem Muskem. Tato první fáze spočívala v žádosti o informace s cílem ověřit, zda platforma X plní své evropské povinnosti.

Odpovědi, které americká společnost poskytla, ani její zpráva o transparentnosti zveřejněná na začátku listopadu, která měla poskytnout aktuální informace o používaných metodách moderování obsahu, ale evropskou exekutivu, která má nyní kontrolní a sankční pravomoci, nepřesvědčily.

Evropské právní předpisy nyní stanoví pokuty až do výše šesti procent celosvětového obratu firmy, která se dopustila porušení předpisů. V případě závažného a opakovaného porušování může být podniku dokonce zakázáno působit v Evropské unii.

Komise v pondělí oznámila, že bude pokračovat ve shromažďování důkazů tak, že si od společnosti X vyžádá nové informace, provede rozhovory nebo inspekce. Postup Bruselu umožňuje přijmout opatření, která společnost X donutí dodržovat pravidla, nebo přijmout nápravná opatření. Není stanovena lhůta, do kdy by vyšetřování mělo skončit.