Facebook má prý letos přijít s vlastním smartphonem

Facebook

Facebook Zdroj: profimedia.cz

Společnost Facebook provozující stejnojmennou sociální síť se prý ještě letos chystá uvést na trh vlastní chytrý mobilní telefon. Informoval o tom list The New York Times. Podotkl, že jde již o třetí pokus firmy o vytvoření telefonu. Facebook má téměř miliardu uživatelů, mnoho z nich přitom do sítě přistupuje právě z mobilního telefonu. A právě mobilní uživatele Facebook zatím neumí dostačně zpeněžit.

Facebook informace o svém zájmu o vlastní mobilní telefon nepotvrdil, ani nevyvrátil. Odkázal pouze na své starší vyjádření. „Působíme napříč celým mobilním oborem. Spolupracujeme s operátory, výrobci zařízení, poskytovateli operačních systémů i vývojáři aplikací,“ uvedla firma.

Nejmenovaný zaměstnanec Facebooku ale uvedl, že motivace firmy je jasná. Po nedávném vstupu na burzu musí hledat nové zdroje výnosů. Společnost se obává zaostávání v mobilech, které z hlediska růstu představují jednu z nejslibnějších oblastí. „Šéf firmy Mark Zuckerberg se obává, že pokud v blízké budoucnosti nevytvoří mobilní telefon, pak se z Facebooku jednoduše stane jedna z aplikací na jiných mobilních platformách,“ uvedl zaměstnanec.

Spojit výrobu hardwaru a softwaru zatím umí jen Apple

The New York Times se nicméně tážou, zda se softwarová firma naučí vyrábět hardware. Připomíná, že v podstatě jedinou firmou, která zvládá oboje, je Apple. Právě její bývalé inženýry, kteří se podíleli na vývoji úspěšného iPhonu, nyní Facebook najímá. Při předchozích pokusech o tvorbu vlastního telefonu se totiž firma přesvědčila, že potřebuje lidi se zkušenostmi.

Deník se domnívá, že Facebook má přes obtíže zřejmě pro vstup na trh s chytrými telefony dobrou pozici. Má k dispozici kompletní operační systém, v němž lze zasílat textové zprávy, který má kalendář a adresář a zvládá i video. Společnost také připravuje vlastní obchod s aplikacemi a nedávno za miliardu dolarů pohltila populární aplikaci pro sdílení a úpravu fotografií Instagram.

Bude Facebook usilovat o BlackBerry?

A kdyby se firmě tvorba vlastního telefonu nedařila, může si koupit nějakého výrobce. Společnost z nedávného - jakkoliv rozpačitého - vstupu na burzu získala 16 miliard dolarů. Mohla by tak například snadno získat třeba problémovou kanadskou společnost Research in Motion vyrábějící telefony BlackBerry, která má hodnotu kolem šesti miliard dolarů. V úvahu prý připadá i tchajwanská firma HTC s hodnotou 11,8 miliardy dolarů.

Případný vstup Facebooku na trh s chytrými telefony by podle The New York Times nemusel nutně znamenat souboj se společností Apple, která na něm s iPhonem má silnou pozici. Místo toho lze prý čekat duel s Googlem, který vyrábí mobilní operační systém Andorid a nedávno koupil mobilní divizi Motoroly.