Facebooku už nevěří ani původní investoři

Facebook

Facebook Zdroj: ctk

Nad oslabující technologickou společností Facebook, která vstoupila v květnu na burzu, se stahují další mraky. Peter Thiel, jeden z hlavních a prvních investorů společnosti, využil hned první zákonné možnosti k prodeji 20 milionů akcií Facebooku, a to za zhruba 400 milionů dolarů. Vyplývá to z údajů pro americkou Komisi pro cenné papíry.

Thiel, člen představenstva Facebooku a spoluzakladatel platebního systému PayPal, svou motivaci nesdělil. Podle pozorovatelů nevydržel pád cen akcií sociální sítě. Ty od květnového úpisu oslabily skoro o 50 procent pod 20 dolarů za kus. Thiel ostatně neprodával poprvé. Už při primární emisi pro trh Nasdaq se zbavil 16 milionů akcií po 38 dolarech za kus. Nyní už mu zbývá jen 5,6 milionu kusů. Thiel přitom investoval do Facebooku už v roce 2004, a to půl milionu dolarů.

První takzvané lock-up období, během kterého nesmějí původní strategičtí investoři prodávat své akcie po vstupu společnosti na burzu, vypršelo minulý čtvrtek. Konec omezení otevřel cestu na trh pro 271 milionů akcií. Další lock-up období mají uzávěrky v říjnu, listopadu, prosinci, poslední příští rok v květnu. Dohromady se uvolní k prodeji 1,64 miliardy kusů akcií. Oproti stavu po primárním úpisu, při němž bylo zájemcům nabídnuto 421 milionů kusů cenných papírů, se tak potenciální nabídka zpětinásobí. Tlak na prodej a tím pádem cenu akcií se ještě zvýší.

Čtěte také:

Facebook, Zynga a teď i Groupon: internetoví dravci zklamali

Facebook to nezavařil všem technologickým firmám

Facebook není titul pro zbabělce, následující měsíce budou rozhodující,“ myslí si Peter Bo Kiaer ze Saxo Bank. „V listopadu se může začít obchodovat s balíkem až 1,22 miliardy kusů akcií, prvně bude moci prodávat také zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg,“ podotýká Martin Pavlík, portfolio manažer společnosti Conseq.

Akcie Facebooku tento týden spadly na nové dno 18,75 dolaru za kus. Pokles nepřekvapil, udivuje jeho rychlost. „Překvapivá byla razance poklesu, když vyšlo najevo mnoho negativních informací,“ uvedl Pavlík. „Pro nadšence do toho sektoru by se dal propad cen vidět jako nákupní příležitost,“ snaží se vidět věci v lepším světle Uri Landesman, prezident společnosti Platinum Partners. Je v menšině.

Vývoj akcií Facebooku

Vývoj akcií FacebookuVývoj akcií Facebooku | Yahoo

Řady hráčů sázejících na pokles ceny akcií se rozšiřují. Investoři si už půjčili 83 procent akcií z 80,6 milionu, které si mohou půjčit a následně prodat. Udělali tak v očekávání, že si je koupí zpět za nižší cenu a rozdíl bude ziskem. Roste také úhrada, za niž si je možné akcie vypůjčit. „Když je vypůjčena polovina všech možných akcií, investoři si začnou za zápůjčku logicky účtovat více kvůli vysoké poptávce na trhu,“ říká Simon Colvin ze společnosti Markit.

Thiel, narozený ve Frankfurtu, přišel do Facebooku jako takzvaný angel investor v roce 2004, když za půl milionu dolarů získal 10,2procentní podíl. Před dvěma lety veřejně vyjádřil skepsi ohledně potenciálu růstu internetového spotřebitelského sektoru. Jako člen představenstva nebyl zapojen do provozních rozhodnutí. Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg ocenil Thielovu pomoc při správném časování různých způsobů získávání nového kapitálu pro rozvoj společnosti. Mezi úspěchy se dá počítat i letošní IPO – akcionáři měli možnost akcie výhodně prodat.