Financial Times nejsou na prodej. Banky přesto hledají kupce

Čtenář Financial Times

Čtenář Financial Times Zdroj: CC BY 2.0: Kai Chang Vong

Slavný britský deník Financial Times není prodej, tvrdí vydavatelství Pearson. Skupina investičních bank vedená Nomurou a Bank of America Merrill Lynch přesto hledá kupce, který by za list mohl zaplatit až miliardu liber (30,6 miliardy korun).

Některé z bank hledají nového majitele i podíl vydavatelství v magazínu The Economist a databáze akvizic Mergermarket, vyplývá z dokumentu, který má k dispozici deník The Telegraph.

O prodeji FT se spekuluje už dlouho, majitel deníku ale opakovaně odmítl, že by se deníku chtěl zbavit nebo že by si na jeho prodej dokonce zajistil poradenské služby bank. „Pearson neinicioval žádný prodej týkající se FT a kategoricky odmítá, že by formálně či neformálně požádal o asistenci jakoukoli banku či poradenskou společnost,“ napsalo vydavatelství. Přinejmenším jedna z bank ovšem tvrdí, že skupinu finančních ústavů k pátrání po potenciálním kupci vybídl sám Pearson, přestože žádost byla pouze neformální.

Veřejně dal Pearson bankám jasně najevo, že na nevyžádané nabídky nehodlá reagovat. Ty přesto nadále hledají potenciální zájemce, jejichž konkrétní nabídky by pak mohly předložit vydavatelství. Pearson totiž už v minulosti na podobné obchody přistoupil.

Banky uvedly, že chtějí najít kupce ochotného zaplatit 740 milionů až jednu miliardu liber, což je 37krát více než očekávaný zisk před zdaněním a odpisy v aktuálním finančním roce. Padesátiprocentní podíl Pearsonu v The Economist by mohl vynést 225 milionů liber a Mergermarket banky nabízejí za 250 milionů liber.

Jedním z nejvážnějších zájemců se zatím podle Telegraphu zdá být mediální skupina Bloomberg založená newyorským starostou Michaelem Bloombergem. O tom, že Bloomberg by mohl být mezi uchazeči o FT, psala už listopadu stejnojmenná agentura. Dalšími potenciálními kupci jsou bohatí ruští, blízkovýchodní či asijští podnikatelé.

Spekulace o tom, že FT jsou na prodej, zesílily poté, co šéfka vydavatelství a obhájkyně vlastnictví FT Dame Marjorie Scardino loni oznámila, že na konci roku končí. I její nástupce John Fallon se ale nechal slyšet, že ekonomický deník je „velmi ceněnou a vysoce hodnotnou součástí Pearsonu“.