Francie Huawei nezakáže. Provozovatele 5G sítí ale bude od spolupráce s ní odrazovat

Francie nevyřadí zařízení od čínské telekomunikační společnosti Huawei z budování 5G sítí. Francouzské provozovatele mobilních sítí ale bude od spolupráce s Huawei odrazovat. Deníku Les Echos to řekl ředitel francouzské agentury pro kybernetickou bezpečnost (ANSSI) Guillaume Poupard.

„Mohu říci, že naprostý zákaz tady nebude,“ poznamenal Poupard. „Ale provozovatele, kteří (zařízení) od Huawei v současnosti nepoužívají, budeme podněcovat, aby k němu nepřecházeli,“ pokračoval.

K vyloučení čínského telekomunikačního giganta z budování západních mobilních sítí nové generace vyzvala své spojence vláda Spojených států. Peking obvinila, že je používá ke špionáži. Huawei obvinění dlouhodobě odmítá.

S Huawei už spolupracují dva ze čtyř francouzských operátorů - Bouygues Telecom a SFR. Státem kontrolovaný Orange si vybral evropské konkurenty čínské firmy, společnosti Nokia a Ericsson.

„Těm, kteří Huawei už používají, udělujeme povolení na období od tří do osmi let,“ uvedl Poupard. Ti operátoři, kteří zatím výslovné povolení používat pro sítě 5G vybavení od Huawei neobdrželi, mají podle něj počítat s tím, že jejich žádost byla zamítnuta. Dodal, že rozhodnutí je motivováno ochranou francouzské nezávislosti a nikoli nepřátelstvím vůči Číně.

S překážkami se Huawei potýká i v Británii. Zprávy, že úřady, které firmě v lednu povolily omezenou roli v budování budoucí sítě 5G, mění pod tíhou amerických sankcí proti Huawei názor a mohly by její zapojení zakázat, přinesl list The Sunday Telegraph. Britský ministr kultury Oliver Dowden je odmítl komentovat, nicméně řekl, že rozhodnutí Británie „není vytesané do kamene“.

Před používáním softwaru i hardwaru Huawei varoval předloni i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Premiér Andrej Babiš poté úřadu vyčetl, že varování vládu překvapilo, nebylo opřené o důkazy a úřad ho s nikým nekonzultoval. Šéf NÚKIB Dušan Navrátil byl do roka z čela úřadu odvolán.