Francie získala z první aukce licencí sítí 4G téměř miliardu eur

Orange, France Telecom

Orange, France Telecom Zdroj: Orange

Francie získala z první aukce licencí na provoz nové generace mobilních telefonních sítí 4G 936 milionů eur (23,3 miliardy korun), tedy více, než si předsevzala. První nabízené bloky frekvencí získali čtyři domácí operátoři France Télécom, SFR ze skupiny Vivendi, Bouygues Télécom a nový operátor Iliad.

Aukce frekvencí na 4G vytvoří v budoucích letech na třetím největším telekomunikačním trhu v Evropě novou situaci. Dnes prodané frekvence byly nižší kvality než ty, na něž úřad uspořádá aukci v polovině prosince. Frekvenční pásma pro 4G umožní operátorům poskytovat rychlé spojení pro surfování na internetu na počítačových tabletech a chytrých telefonech, což je nyní nejlukrativnější a nejdynamičtější segment trhu.

Vláda může považovat dnešní aukce za úspěch, protože jako minimální celkovou cenu si vytyčila 700 milionů eur. Úspěchem je i to, že mohla udělit licence všem čtyřem uchazečům. V dalším kole aukcí, kde se budou prodávat nejhodnotnější frekvence v pásmu 800 megahertzů, chce vláda získat nejméně 1,8 miliardy eur. Aukce frekvencí na sítě 4G nyní pořádá i Španělsko, Itálie a Británie. Německo prodalo licence na 4G loni.