Frycův Reflex Capital dál zvyšuje podíl ve start-upu Apify

Ondřej Fryc

Ondřej Fryc Zdroj: Michal Tomeš

Michal Mička, Ondřej Fryc a Petr Svoboda
Ondřej Fryc
Ondřej Fryc
Ondřej Fryc
5
Fotogalerie

Investiční fond Reflex Capital už potřetí posílil své angažmá v českém start-upu Apify a nově v něm drží téměř čtvrtinu akcií. Vlastníkem fondu je zakladatel internetového prodejce Mall Ondřej Fryc.

V mladé cloudové platformě za zhruba dvacet milionů korun koupil bezmála desetiprocentní podíl od společnosti Incoming ventures Michala Mičky, majitele módní značky Pietro Filipi. Většinu ve firmě nadále drží její zakladatelé Jan Čurn a Jakub Balada.

Informaci deníku E15 potvrdil sám Fryc. „S cenou, za kterou jsme nakupovali, jsme spokojeni. Domníváme se, že hodnota Apify do budoucna poroste,“ říká Fryc, jehož Reflex Capital se nyní stal jediným investorem start-upu.

Mička podle svých slov prodal podíl v Apify zejména kvůli nové strategii jeho investiční skupiny C2H, která se chce čím dál více soustředit na retail. "Díky progresivnímu růstu společnosti se nám ale podařilo investici čtyřnásobně zhodnotit," dodal k transakci.

Apify se zabývá sběrem strukturovaných dat z webu a automatizací manuálních procesů na webu. Klientům tak například pomocí notifikací umožňuje zefektivnit nejen své služby, ale také prodeje či marketing.

Pro Apify se toho příliš nemění, jeho zakladatel Čurn ale připouští, že snížení počtu podílníků zjednoduší proces vyjednávání v následujících investičních kolech, která mají mimo jiné pomoci s dalším náborem nových zaměstnanců.

Technologická firma, jejíž valuace se blíží dvěma stům milionů korun, dnes zaměstnává 22 lidí, přičemž dalších dvacet vývojářů jich externě pracuje pro konkrétní klienty. Těch má nyní už přes tři sta – od malých až po giganty, jako je Microsoft, Eaton, nebo E.ON. 

Měsíční obrat, který firmě meziročně roste o 250 procent, dosud narostl na tři miliony korun. „Jsme dokonce v mírném zisku, což je pro start-upy ojedinělé, ale zároveň spíš známka toho, že nedokážeme dostatečně rychle investovat a nevyužíváme maximální potenciál růstu,” uzavřel Čurn.