Google a IBM táhnou celý trh

Google

Google Zdroj: profimedia.cz

Velké technologické společnosti mají za sebou dobrý rok. Jejich výsledky překonávají očekávání analytiků. Sektor hlavně úspěšně prošel dvěma důležitými testy. Firmy Google a IBM, které patří mezi největší hráče na dvou polích digitálního světa – internetová reklama a podnikové informační technologie, nezklamaly.

Pokud by výsledky jedné z těchto firem, jejichž celková tržní hodnota představuje 435 miliard dolarů, obsahovaly nepěkná překvapení, současný utěšený růst akciových trhů by se mohl rychle zadrhnout.

Firmě Google loni meziročně významně vzrostly tržby. Také zisk v posledním loňském čtvrtletí překonal očekávání trhu. Podobně koncern IBM vydělal ve čtvrtém čtvrtletí více, než se předpokládalo. Akcie obou gigantů přidávaly včera přes pět procent.

Dařilo se i dalším technologickým firmám. Německý výrobce podnikového softwaru SAP vykázal loni rekordní tržby a výrobce čipů AMD zaznamenal sice čistou ztrátu, ale nižší, než očekávali analytici.

Pokles cen inzerce Googlu způsobený rostoucím používáním mobilních zařízení se v posledních třech měsících zastavil, což společnosti pomohlo překonat i nejoptimističtější očekávání analytiků. V závěrečném čtvrtletí roku 2012 firma utržila 14,4 miliardy dolarů, což bylo meziročně o 36 procent více. Zisk za čtvrté čtvrtletí se Googlu zvýšil na 2,89 miliardy dolarů oproti 2,71 miliardy o rok dříve.

Vrásky Googlu ale dělá propadající se hardwarový byznys společnosti Motorola, kterou loni firma koupila. Google varoval před možností vysokých budoucích ztrát Motoroly.

„Přestože byla reakce trhů pozitivní, okolo Googlu je stále spousta ‚ale‘, problémy s profitabilitou ještě neodezněly, Motorole se nedaří, navíc tu máme hrozbu konkurence ze strany Facebooku,“ uvedl Branislav Soták, analytik Patria Finance. „Akcie doporučujeme držet,“ dodal.

Největší dodavatel technologických služeb na světě IBM vydělal v loňském čtvrtém čtvrtletí 6,1 miliardy dolarů, tedy 5,39 dolaru na akcii při očekávání 5,25 dolaru na akcii. IBM se nadále vyplácí přesun od výroby hardwaru k softwarovým řešením a poradenskému byznysu.

Navzdory meziročnímu poklesu tržeb o jedno procento na 29,3 miliardy dolarů tržby překonaly očekávání na úrovni 29,08 miliardy dolarů. Firma dodala, že tržby za celý rok dosáhly 104,5 miliardy dolarů.
Tržby německého výrobce podnikového softwaru společnosti SAP se dostaly loni na nový rekord, čistý zisk společnosti ale klesl o 18 procent na 2,8 miliardy eur.

V poslední době se méně daří hlavnímu konkurentovi výrobci čipů Intel firmě AMD. Tržby společnosti dosáhly v posledních třech měsících loňského roku 1,16 miliardy dolarů. Firma ve čtvrtém čtvrtletí prodělala 102 milionů dolarů, tedy 0,14 dolaru za akcii. Analytici ale očekávali ztrátu 0,18 dolaru na akcii a vyhodnotili výsledky jako pozitivní.