Google a Microsoft hlásí dvouciferný růst zisku. Chystají masivní investice do AI

Americké společnosti Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google, vzrostl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 14,8 procenta na 18,37 miliardy USD (400 miliard Kč)

Americké společnosti Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google, vzrostl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 14,8 procenta na 18,37 miliardy USD (400 miliard Kč) Zdroj: Profimedia.cz

Dvě klíčové americké technologické skupiny zveřejnily z úterý na středu své hospodářské výsledky. Výsledky v obou případech překonaly očekávání analytiků. Americké společnosti Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google, vzrostl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 14,8 procenta na 18,37 miliardy dolarů (zhruba 400 miliard korun). Americké společnosti Microsoft vzrostl za čtvrté fiskální čtvrtletí čistý zisk o 20 procent 20,1 miliardy dolarů (437,5 miliardy korun).

Google ve svém prohlášení uvedl, že zisk rostl díky stabilní poptávce po cloudových řešení a také oživení reklamy. Zisk na akcii činil 1,44 dolarů, zatímco analytici dotazovaní agenturou Refinitiv očekávali zisk jen 1,34 dolarů na akcii. Tržby se zvýšily o sedm procent na 74,6 miliardy dolarů, analytici počítali s tržbami jen 72,82 miliardy dolarů.

Otazníky kolem finanční síly Googlu

Výsledky zahnaly obavy, že Google ztrácí finanční sílu ve stejné době, kdy pokrok v oblasti umělé inteligence (AI) ohrožuje dominantní vyhledávač, který je hlavním pohonem digitálního reklamního impéria Alphabetu, upozornila agentura AP. Googlu se ve čtvrtém čtvrtletí podařilo zastavit předchozí pokles reklamy. Očekává se, že bitva o nadvládu v oblasti AI si v příštích letech vyžádá investice v řádu miliard dolarů a růst tržeb z reklamy je pro investice do technologie AI, která by měla změnit konkurenční prostředí, důležitý. Ve druhém čtvrtletí tržby Googlu z reklamy vzrostly o tři procenta na 58,1 miliardy dolarů a byly vyšší, než čekali analytici.

„Alphabet doručil další solidní výsledky za druhé čtvrtletí,“ říká analytik XTB Štěpán Hájek. „Na meziroční bázi rostly společnosti tržby ve všech segmentech až na Google Network. Z větší části se podepsal pod růstem tržeb o sedm procent růst cloudu. Ten pozitivně překvapil i při pohledu na provozní zisk, kde Alphabet soupeří s dalšími velkými váhami akciového trhu, a to Amazonem a Microsoftem. Šlo o druhý po sobě jdoucí ziskový kvartál cloudového byznysu v historii společnosti,“ dodal.

Firma také oznámila, že dlouholetá finanční ředitelka Ruth Poratová se od 1. září stane investiční ředitelkou a prezidentkou a Alphabet bude hledat nového finančního ředitele. Poratová pracuje ve firmě od roku 2015 a je jednou z nejvýznamnějších manažerek v Silicon Valley. Dohlížela na obrovský růst firmy.

Akcie firmy letos vzrostly o téměř 50 procent. Většina zisků přišla od května, kdy Google poskytl podrobnější informace o svých produktech a strategii v oblasti AI. Tato prezentace pomohla zmírnit obavy, že Google by v důležité oblasti mohla předstihnout firma Microsoft.

Microsoft jede na vlně AI

Microsoftu vzrostl za čtvrté fiskální čtvrtletí čistý zisk o 20 procent 20,1 miliardy dolarů (437,5 miliardy korun). Hospodaření podobně jako v případě Alphabetu podpořilo cloudové podnikání, které těžilo z nabídky doplňujících produktů zahrnujících novou technologii umělé inteligence (AI). Informace zveřejnila společnost na svém webu.

Zisk na akcii za tři měsíce do konce června činil 2,69 dolarů a překonal očekávání analytiků, kteří předpokládali zisk 2,55 dolarů. Tržby stouply o osm procent na 56,2 miliardy dolarů a rovněž byly vyšší než odhady analytiků. Tržby z cloudových služeb vzrostly o 21 procent na 30,3 miliardy dolarů.

„Microsoft ve svém čtvrtém fiskálním čtvrtletí (druhé čtvrtletí 2023) překonal odhady tržeb i čistých zisků. Společnost mírně překonala odhad tržeb v divizi inteligentního cloudu, kde vykázala solidní 15 procent meziroční růst,“ uvedl analytik XTB Tomáš Cverna. „Výrazný pokles v prodeji počítačů a jiných zařízení, ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí, o 20 procent meziročně si vysvětluji poklesem poptávky kvůli předzásobení se spotřební elektronikou během pandemie Covid-19,“ doplnil.

Firmě však prudce vzrostly i náklady, protože vybudovala nová datová centra pro podporu AI. Čtvrtletní kapitálové výdaje byly nejvyšší přinejmenším od fiskálního roku 2016.

Microsoft si díky investicím do firmy OpenAI, která vlastní populární službu ChatGPT, zajistil včasný náskok v oblasti AI a analytici nyní sledují, jak by Microsoft mohl ze služeb generativní AI těžit, upozornila agentura Reuters. Firma již začleňuje AI do svých produktů.

VIDEO: Epizoda seriálu South Park vygenerovaná pomocí AI

Video placeholde
Epizoda seriálu South Park vygenerovaná programem Showrunner AI • Fable / The Simulation