Google kupuje Meebo za 100 milionů dolarů

Google

Google Zdroj: Zive.cz

Google koupil společnost Meebo, která stojí za stejnojmennými internetovými službami. Světová internetová jednička údajně za 7 let starou firmou zaplatila zhruba 100 milionů dolarů. Ani jedna ze zúčastněných stran prozatím nespecifikovala, jak Google hodlá technologie a služby Meebo využít – zda zůstanou zachovány, nebo je v Mountain View využijí v rámci svých jiných projektů.

Většina uživatelů zná Meebo jako službu, díky níž je možné v prostředí webového prohlížeče využívat komunikační služby jako ICQ, Yahoo! Messenger, Facebook Chat, Google Talk, Windows Live Messenger, Jabber a některé další. K jednotlivým službám je možné se přihlašovat samostatně, nebo hromadně pomocí jednoho Meebo účtu. K dispozici jsou také aplikaci pro chytré telefony.

Provozovatelé Meebo však tuto službu před časem upozadili a přejmenovali na Meebo Messenger. Stále je aktivní, ale jádro podnikání společnosti bylo přesunuto k nové službě Meebo Bar. Ta je určena především vydavatelům obsahu a inzerentům.

Další data pro Google

Meebo Bar je samostatná „lišta“, kterou provozovatelé webového obsahu mohou nasadit na libovolný web a nabízet skrze ni notifikaci v reálném čase. Podobně, jako třeba Facebook umí upozorňovat na nové došlé zprávy a další aktivity. Vydavatelé tak například mohou návštěvníkům předkládat nové články, upozorňovat na novinky, videa apod. Do služby je kromě toho integrován reklamní systém pro inzerenty, kteří tak mohou skrze Meebo Bar na jakémkoliv webu zobrazovat reklamu.

Meebo Bar. Sociální, reklamní a upozorňovací prvek pro váš web. A pro Google skvělý zdroj dat a reklamního odbytiště.Meebo Bar. Sociální, reklamní a upozorňovací prvek pro váš web. A pro Google skvělý zdroj dat a reklamního odbytiště.

Uživatelé se navíc mohou přihlásit pod svým účtem, díky čemuž je k nim možné doručit personalizovaný obsah. K dispozici mají i propojení se sociálními sítěmi a veškerý obsah mohou dále sdílet nebo ukládat.

A právě toto propojení zřejmě Google zajímá nejvíce. S Meebo Bar získává novou platformu pro doručování obsahu, reklamy a především bude moci využít nové sociální funkce pro integraci s Google+. Lišta na mnoha webech, která jde mimo jiné propojit například s WordPressem a dalšími blogovacími službami, může být ideálním spojencem Googlu pro „prorůstání“ webovým prostorem a získávání dalších nových informací pro zkvalitnění vyhledávání a doručování kontextové reklamy. Technologie zároveň může prorůst do dalších služeb Googlu.

„Už více než 7 let pomáháme vydavatelům navázat lepší vztahy s jejich uživateli a udělat jejich weby více sociální a propojené. Společně s Googlem toto všechno budeme moci dělat ještě lépe a ve větším,“ píše Meebo v oficiálním prohlášení.

Seth Sternberg, spoluzakladatel a výkonný šéf Meebo.Seth Sternberg, spoluzakladatel a výkonný šéf Meebo.

Meebo v průběhu svého fungování získalo investice přesahující 60 milionů dolarů. Investičních kol se zúčastnili mimo jiné fondy jako Khosla Ventures nebo Sequoia Capital. Společně s přechodem Meebo pod Google by údajně mělo dojít k mírnému snižování stavu zaměstnanců. Firma jich má v současné době okolo 200. Sídlí v Silicon Valley, ale obchodní tým má také v New Yorku. Tři spoluzakladatelé jsou stále součástí týmu. Vede ho výkonný šéf Seth Sternberg.

Meebo má několik významných zákazníků, například weby San Francisco Chronicle, AdWeek nebo Goal.com. Firma ve Spojených státech prodávala reklamu pro Skype. Aktuální čísla neuvádí, v loňském roce nicméně dosáhla na 165 milionů unikátních uživatelů po celém světě a obrat se pohyboval v řádech desítek milionů dolarů.